Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Желязков за „Мобилност“ - Целта е преразпределяне на пазарни дялове

Политика

Росен Желязков за „Мобилност“ - Целта е преразпределяне на пазарни дялове

Росен Желязков за Мобилност - Целта е преразпределяне на пазарни дялове - Tribune.bg
Снимка:

Ще използваме всички възможни правни инструменти, за да защитим интересите на сектора

„Въпреки изтъкнатите процедурни нарушения от представителите на групата на единомислещите държави и активното поведение на българската страна, Европейският парламент гласува изцяло рестриктивни текстове. Това за пореден път доказва, че целта е преразпределяне на пазарни дялове, а не подобряване на социалните условия на труд на водачите“. Това се посочва в позицията на българския транспортен министър Росен Желязков по повод приемането на Пакет за мобилност I на първо четене в ЕП.

Българският министър подчертава и че има процедурните нарушения, а част от гласуваните текстове противоречат на основни принципи на Европейския съюз.

„Европейският парламент в настоящия си състав за първи път приема толкова противоречиви текстове, съпътствани със съществени процедурни нарушения. В тази връзка, и в случай, че текстовете станат факт изразяваме сериозни опасения за начина на тяхното прилагане.

Преговорният процес не е приключил. България твърдо и последователно отстоява и ще продължи да отстоява своята позиция“, се посочва още в позицията.

Желязков подчертава и че ще се използват всички възможни правни инструменти, за да се защитят интересите на сектора.

Министърът посочва и че първо четене не е окончателно решение и битката продължава.

„Предстои да бъдат взети решения за провеждане на т. нар. триалози и преговори със Съвета на Европейския съюз. Твърдо сме решени и няма да допуснем провеждането на триалози в този мандат на Европейския парламент. За това вече категорично настоях на срещата си с румънския министър на транспорта. Работим и с държавите членки, които споделят националната ни позиция. Ще изискаме и ще настояваме следващият Европейски парламент да направи оценка на въздействие на правила, съществено различаващи се от инициативните предложения на Комисията“, казва Желязков.

Българската страна работи активно и по темата за обжалване на решенията на Европейския парламент, ако станат факт.

„Имаме необходимата готовност да оспорим по съответния ред всеки акт, който застрашава или нарушава правата на българските компании в автомобилния бранш“, категоричен е министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети