Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Желязков: За реформа в съдебната система трябва да се промени Конституцията

Политика

Росен Желязков: За реформа в съдебната система трябва да се промени Конституцията

Росен Желязков: За реформа в съдебната система трябва да се промени Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

„Ако искаме да реформираме съдебната система, ние трябва да подходим през промяна в конституцията. Ние обаче не търсим политическия консенсус за конституционно мнозинство, а търсим политическото противопоставяне по тази тема, защото предизборната кампания реално започна с неизбирането на кабинета „Габровски“. Това заяви зам.-шефът на парламента Росен Желязков от ГЕРБ пред Нова тв.

„Следващите 2 месеца ще отрезвява политическият разум и ще достигне на нивото на очакванията за юридическото равнище за приемане на устойчиви разпоредби - така Желязков отговори на въпрос защо вчера не бяха обсъдени на второ четене промените, касаещи главния прокурор. Не беше възможно за 1 ден“, допълни той.

Темата за желанието се вижда в това кой присъства в пленарната зала, когато се гласува, обясни Желязков. И даде за пример, че дори при гласуването на сроковете между двете четения лидерите на ПП не са били в залата.

„Не може в последния момент да се правят такива промени. Законопроектът „Зарков“ е този, който получи оценката на Венецианската комисия като възможно решение за механизъм. Той е внесен на 30 декември.

Проблемът е изобщо темата за съдебната реформа. Конституционните промени са 2006 и 2016 г. и те променят средата, а не с политически мантри. За съжаление, политическият дебат взе връх заради чисто кадровия въпрос, а това не е работа нито на изпълнителната, нито законодателната власт, а на съдебната“, коментира зам.-шефът на НС.

„За краткото време, в което съществуваше, това НС успя много ярко да уплътни времето си и да приеме необходими промени“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

„По изпълнението на изискванията за изпълнение на нормативните актове, произнасянето на ЕК ще се случи в средата на комисията“, коментира Желязков забавянето на промените по плана за възстановяване. Ако имаме редовно правителство или работещ парламент, което със сигурност ще имаме през април, тогава това би могло да бъде реактивирано, обясни той по повод промените за застраховането и нужните за членството в Еврозоната закони. Проблемът бил, че всичко пак се случило в последния момент, правителството не успяло да убеди бранша.

„Ще се опитаме първо да постигнем конституционно мнозинство по важните въпроси“, отговори Желязков за това какво първо ще направят в новия парламент.

„Няма да бъдем партийни егоисти, но проблемът е, че Кирил Петков заяви, че те искат избори заедно с местните. Тоест от сега виждаме, че ПП и ДБ няма да искат да участват в нито една формула, защото ще търсят възможност да вземат по-голям пай в местната власт през едни нови избори“, коментира депутатът от ГЕРБ.

„Ще търсим подкрепа за наш кабинет. Не се отказваме от формулата за независим експертен кабинет. И ако вземем първия мандат, ще търсим подкрепа от всяка партия, която може да се присъедини към конституционното мнозинство“, обясни Желязков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати