Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росица Матева: Няма да има хаос на изборите, достатъчно е времето до 4 април

Политика

Росица Матева: Няма да има хаос на изборите, достатъчно е времето до 4 април

Снимка:

"Не мисля, че ще има хаос на изборите, има достатъчно време до 4 април". Това каза пред БНР Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Матева обясни, че препоръките на Обществения съвет към ЦИК е избирателната комисия да съгласува действията си със здравните власти и да вземе своевременно решение, за да се изработят правила, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори: "Общественият съвет препоръчва да бъдат осигурени предпазни ръкавици не само на членовете на избирателните секции, но и за гражданите, които ще гласуват в тях".

Тя допълни, че производителят на машинните за гласуване дава препоръка те да се дезинфекцират със 75% етилов спирт, което трябва да успокои избирателите, че противоепидемичните мерки ще се спазват.

Общественият съвет към ЦИК ще отправи искане да участват в процеса на установяване и сертифициране на машините.

Според Матева може да се появи проблем с намирането на членове на избирателните комисии заради притеснение от пандемичните условия: "За да могат всички членове на СИК да участват в обученията, препоръчваме по-рано да се представят списъците от политическите сили, които по закон предлагат членове на СИК, да бъде изискано съгласието на хората, които са включени в списъците, да участват в обучението. Нашето предложение е РИК да направят база данни от хора, които досега са били членове на СИК и имат такова желание, да бъдат обучени, за да има резерв от обучени хора, които могат незабавно да бъдат включени в комисиите".

Във връзка с гласуването на карантинираните хора, Росица Матева подчерта, че ЦИК трябва да разпише правила как да става това: "Нашата препоръка е да става това или чрез подвижни избирателни кутии, или в отделни секции, които да бъдат на открито".

Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата 4 април съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към ЦИК е предложил гласуване по пощата.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още