Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росица Матева: ЦИК се обединява около мнението, че на 14 ноември ще се гласува с една карта

Политика

Росица Матева: ЦИК се обединява около мнението, че на 14 ноември ще се гласува с една карта

Росица Матева: ЦИК се обединява около мнението, че на 14 ноември ще се гласува с една карта - Tribune.bg
Снимка:

Все още няма окончателно решение

ЦИК се обединява около мнението, че на 14 ноември ще се гласува с една карта, въпреки че все още няма окончателно решение, коментира пред БТВ Росица Матева – говорител и заместник-председател на ЦИК.

„Обсъждаме различни варианти за гласуване. За момента ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта, тъй като, ако се гласува с две карти, първо процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползва секционната избирателна комисия и избирателят“, обясни Матева. По думите й водещите избори на 14 ноември са за президент, тъй като са редовни, като за изборите „2 в 1“ ще бъдат закупени допълнително машини и флаш памет.В

„Обсъжда се и варианта един човек да има възможност да избере и за двата ли избори да гласува или само за единия. При това е възможно да се отвори страница с три бутона и избирателят да реши за единия, за другия или за двата ще гласува. Възможно е да му се визуализира бюлетината за президентските избори – има възможност да откаже и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма окончателно решение“, призна Митева. Тя съобщи, че за изборите на 14 ноември ще бъдат закупени още 1600 машини и 26 000 флаш памети на обща стойност 9.5 млн. лв.

„Допълнителните флаш памети са за втория тур на президентските избори, защото се установи, че няма да можем да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметизираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет“, уточни Митева. Тя посочи, че ЦИК е решила в 2119 избирателни секционни комисии да има по две устройства.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп