Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росица Матева: В Изборния кодекс не беше предвидено машинно гласуване на местни избори

Политика

Росица Матева: В Изборния кодекс не беше предвидено машинно гласуване на местни избори

Росица Матева: В Изборния кодекс не беше предвидено машинно гласуване на местни избори - Tribune.bg
Снимка:

В Изборния кодекс не беше предвидено машинно гласуване на местни избори, коментира пред БНР Росица Матева, говорител на ЦИК.

„Още миналата година се опитахме да попълним състава на звено" Машинно гласуване", но тогава не се появиха кандидати“, посочи тя и отбеляза, че възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане.

„Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове“, каза Матева.

Говорителят на ЦИК подчерта, че когато са купувани тези машини и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини.

„В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с 4 бюлетини. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден“, изтъкна Матева.

Мнението на членовете на ЦИК е, че сега избирателят трябва да може сам да прецени в каква поредност да гласува за съответния брой избори, за които има право да гласува в населеното място, в което се намира и в което има право да гласува.

Росица Матева уточни, че Комисията е направила анализ в 2 независими лаборатории на хартията, използвана на 2 април, и хартията от предишни избори. Становището и на двете лаботаротии е, че хартията е с едни и същи характеристики.

„Проблемът на много от машините беше, че изобщо не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера“, припомни Матева. По думите й поне 14 дни трябва да има между двата тура на местните избори, за да може вторият тур да се подготви спокойно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети