Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ройтерс: Политическият вакуум в България я отдалечава от еврозоната

Политика

Ройтерс: Политическият вакуум в България я отдалечава от еврозоната

Ройтерс: Политическият вакуум в България я отдалечава от еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

Неуспехът на ИТН увеличава перспективите за нови избори тази година, създавайки политически вакуум, който може да попречи на способността на България да се справи с очакваната нова вълна на COVID-19 или да се възползва от фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса, пише  „Ройтерс“.

„Настоящата липса на яснота по отношение на многогодишна политическа програма, за която едно постоянно правителство е от решаващо значение, прави икономиката по-уязвима на фона на здравната криза“, казва Денис Шен, анализатор от рейтинговата агенция Scope“, цитиран от Ройтерс. По думите му несигурността може допълнително да повлияе на графика за присъединяване към еврозоната. „Ройтерс“ посочва, че според конституцията ще има още два опита за формиране на правителство в България от други партии, но според  анализатори шансовете им за успех изглеждат ограничени.

Медията пише още, че радващата се на най-голяма подкрепа партия в България се отказва от усилията да ръководи правителство на малцинството, след тънката като бръснач победа на парламентарните избори миналия месец като по този начин се е увеличила и перспективата за нови избори тази година.

„Ройтерс“ посочва още, че „Има такъв народ“ не  е успяла да спечели подкрепата на своите потенциални съюзници, които са две малки антикорупционни партии, след като е  отказала да подпише политическо споразумение  и  е предложила министри, които според ДБ и ИБНИ са негодни за борба с корупцията на високо равнище в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

В изявление, предавано на живо във Facebook, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да постави предложеното правителство на малцинството на гласуване в парламента и обвини двете партии в предателство, пише още изданието.

Медията припомня и думите на лидера на „Има такъв народ“  Станислав Трифонов: "Ясно е, че протестът срещу ГЕРБ и всичко (което беше направено) от ГЕРБ остана в миналото, докато в момента в парламента виждаме политически амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри, които са абсолютно неприемливи за мен“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати