Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ройтерс: Резолюцията за България няма никакви практически последици, освен политически натиск върху Борисов

Политика

Ройтерс: Резолюцията за България няма никакви практически последици, освен политически натиск върху Борисов

Ройтерс: Резолюцията за България няма никакви практически последици, освен политически натиск върху Борисов - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент осъжда България за недостатъци в зачитането на върховенството на закона, застава зад борбата с ендемичната корупция и подкрепата за свободата на медиите, подчертавайки ролята на върховенството на закона за защита на демократичните принципи на блока. Това съобщава агенция Ройтерс в коментар за приетата от ЕП резолюция, критикуваща управлението на премиера Бойко Борисов.

Хиляди българи се събират ежедневно от юли, обвинявайки премиера Борисов, че подкопава демократичните ценности и е въвел корупционни практики, които подкрепят олигарси и бизнеси, близки до неговата дясноцентристка партия ГЕРБ, твърди медията.

Тя съобщава, че в София протестиращите са приветствали резолюцията като "политически шамар за правителството". Цитирани са и думите на Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и съпредседател на антикорупционната партия Демократична България, че това е „победа за демокрацията“.

Резолюцията също порицава България, най-бедната членка на ЕС, за отстъпление от демократичните ценности и злоупотреба с европейските фондове, нехуманни условия в затворите, враждебност към жени, хора от ромски произход, ЛГБТИ и други малцинствени групи.

Агенцията цитира и вицепремиера Томислав Дончев преди одобрението на резолюцията, който „вдигна необвързващия документ с недоумение и заяви, че България в момента не е изправена пред риск от загуба на еврофондове“, пише БГНЕС.

„Финансирането от ЕС може да бъде замразено или блокирано на конкретни основания, свързани най-вече с недостатъци в системите за контрол. Не може да бъде спряно вследствие на политически скандал”, каза той.

Резолюцията няма никакви практически последици, освен политически натиск върху Борисов, подчертава Ройтерс. Но това може да засили позицията на парламента на ЕС в разговорите с европейските правителства относно следващия дългосрочен бюджет и план за възстановяване. Законодателите настояват само правителствата, които спазват върховенството на закона, да имат право на пари от ЕС.

За разлика от Унгария и Полша, България досега избягва официални действия от ЕС, обещавайки промени и създавайки органи за борба с корупцията и реформа на съдебната система. Но досега тя само едва влачи крака, коментира Ройтерс.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Ройтерс

Коментари (4)

Татулова Хиляди българи се събират ежедневно от юли!????
-педали, сър!
09.10.2020 14:48 / Отговор
А пък Татулова е първа к@рва сред харема на Дон Боресоне.
09.10.2020 16:10
Антикорупционната ДБ? ХА, ХА, ХА! Да, Маджо! Точно така, Маджо!
09.10.2020 18:06 / Отговор
Човекът с юмручето е пропуснат в този проникновен материал на левите педалк Ройтерс..
09.10.2020 18:08 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети