Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Гечев: БНБ ни изпрати пасквил, не сме готови за еврозоната

Политика

Румен Гечев: БНБ ни изпрати пасквил, не сме готови за еврозоната

Румен Гечев: БНБ ни изпрати пасквил, не сме готови за еврозоната - Tribune.bg
Кадър

За БСП страната ни не е готова до 2024 г. за влизане в Еврозоната, още повече, че докладът на БНБ, който им е пратен не давал отговори. БНБ ни изпраща някакъв пасквил, в който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис, няма печати, не е ясно кои са тези експерти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме, заяви Румен Гечев. 

„Ние сме изненадани от този доклад, защото той не дава отговори на нашите въпроси и освен това в придружителното писмо пише, че работните текстове са към 25 октомври 2022 г., те все още не са одобрени от работната група и съвет за въвеждане на еврото в България и към този момент текстовете не са внесени, не са разглеждани и не са одобрени от УС на БНБ. Как ви звучи това? БНБ ни изпраща някакъв пасквил, в който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис, няма печати, не е ясно кои са тези експерти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме“, посочи Гечев.

Той подчерта, че не е вярно, че всички страни са равнопоставени в ЕЦБ, тъй като пет страни имат водеща роля. Няма как те да взимат решения, които да удовлетворяват всички страни, смята Гечев. И отново настоя, че трябва да сме сигурни, че датата 1 януари отговаря на българския интерес.

„От служебното правителство имаха странното изказване, че това било политическо, а не икономическо решение. Това означава, че изпълняват политическо поръчение, че някой ни е казал, че трябва сега да го направим”, възмути се той. И отново настоя за анализ по готовността и ползите на България процесът да се задвижи точно в този момент.

Гечев попита защо Швеция и Ирландия са отказали с референдум да влизат в зоната. И настоя, че за подобно решение трябва да имаме сметки какво става с вноса, износа, покупателната способност, какви ще са предимствата и рисковете за страната. Докато нямаме такива разчети, е неприемливо в пленарна зала да гласуваме, настоя социалистът.

Според него проблем за еврозоната е липсата на единна фискална политика.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети