Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Христов: Защо не протестираме и срещу войната в Украйна. Преди нея нямахме тези проблеми

Политика

Румен Христов: Защо не протестираме и срещу войната в Украйна. Преди нея нямахме тези проблеми

Румен Христов: Защо не протестираме и срещу войната в Украйна. Преди нея нямахме тези проблеми - Tribune.bg
Снимка:

„Не осъждам протестите на зърнопроизводителите и на останалите, които ги подкрепят, всеки има право да изразява своето недоволство. Сигурно няма да бъде удовлетворено на 100% искането на зърнопроизводителите. Част от петте неща, които бяха заявени могат да бъдат решени. Тези, които очакват нотификация от ЕС трябва да я изчакат“, каза Румен Христов, председател на СДС и бивш земеделски министър пред бТВ.

Според него с диалог може да се постигнат добри решения и за двете страни. Христов обясни, че решението на НС е трябвало да бъде балансирано - в известен смисъл удовлетворява земеделските производители, преработвателите и най-вече потребителя.

„Трябваше да покажем, че сме солидарни с това, което се случва в Украйна. От друга страна, когато има единно решение, а то изтече на 15 септември в 00 ч., няма да продължим желанието си за налагане на забраната. Не може, когато имаш единно решение, да взимаш свои“, допълни Христов.

По думите му за нереализирана продукция на слънчоглед миналата година вина има правителството.

„Имаше кратка забрана за износ, макар и не официална, и изчакване на по-добри цени от страна на земеделските производители. В момента България има 6 млн. тона пшеница на склад и тя трябва да се възползва от това, че има голямо търсене в арабския свят и в Африка, да използваме нашата пристанищна инфраструктура, за да не стане, така че отново да залежи в складовете“, посочи Румен Христов.

Той заяви, че не са очаквали такава силна реакция от страна на зърнопроизводителите.

Той също така призова да спре да се спекулира с качеството на украинската продукция, която влиза в България, и напомни, че същите стоки от Украйна се пласират и в другите държави-членки на ЕС.

„Да спрем да спекулираме с качеството на това, което влиза в България. Същите тези продукти се търгуват и пласират в ЕС. След като протестираме срещу вдигането на забраната за вноса на зърно, защо не протестираме срещу забраната на зърнената сделка от Русия и срещу войната. Преди войната тези проблеми ги нямахме“, каза още Христов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати