Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Овчаров за износа на оръжия: Изненадан съм, че Кирил Петков опитва да си зашие някакви медалчета

Политика

Румен Овчаров за износа на оръжия: Изненадан съм, че Кирил Петков опитва да си зашие някакви медалчета

Румен Овчаров за износа на оръжия: Изненадан съм, че Кирил Петков опитва да си зашие някакви медалчета - Tribune.bg
Снимка:

По думите му съпредседателят на ПП е трябвало да обвърже влизането си в Шенген с даването на оръжие за Украйна

„Малко съм изненадан от самочувствието, с което Кирил Петков се опитва да си зашие някакви медалчета или нашивки по този повод”, каза Румен Овчаров в коментар на публикациите в „Политико” и „Ди велт”, че е изнасяно българско оръжие за Украйна по време на кабинета „Петков”, в което вицепремиер бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Къде е скандалът, кое не беше известно? Че фирми български изнасят оръжие и то отива в Украйна? … Някои други държави с подобни действия си решиха проблема със Шенген”, каза Овчаров пред Нова нюз и даде пример с Румъния.

„Една Румъния, където вече 4-5 месеца се намира 101-ва американска дивизия „Грачещи орли”, много точно си постави исканията – „искате да изнасяме зърно, искате да помагаме – но условието е да сме в Шенген”, обобщи Овчаров позицията на Румъния.

„БСП никога не е отричала, че частни фирми изнасят оръжие, може би, недиректно за Украйна. На всички беше ясно, че това оръжие отива там. Ние предадохме позицията си за Македония. Трудно ли беше на Кирил Петков да каже на Урсула фон дер Лайен: „Добре, но ние искаме в Шенген”. За вторите изтребители, можехме да кажем: „да паднат визите”, обясни възможностите за преговори за българските интереси Овчаров.

Запитан ще се строи ли АЕЦ „Белене”, той отново отговори с поговорка: „Що си требе, оно си сака”. „Белене” трябва да се строи, даже не два, а четири блока, плюс двата в АЕЦ „Козлодуй”.

„Нека сме наясно, няма други възможности в България. Да, може да отложим закриването на Мариците, но с 1-2-3 години”, допълни Румен Овчаров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети