Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Петков: АБВ тръгва сама на изборите

Политика

Румен Петков: АБВ тръгва сама на изборите

Румен Петков: АБВ тръгва сама на изборите - Tribune.bg
Снимка:

Мангъров остава в листите на партията независимо от неодобрението на Първанов

АБВ ще се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори, стана ясно от думите на председателя на партия Румен Петков, предаде БГНЕС. 

„Положихме огромни усилия за консолидация на лявото и лявоцентристкото пространство. Разговорите ни досега ни дават самочувствието, че имаме висока експертиза, затова Изпълнителното бюро ще предложи на Националния съвет започване на подготовка и регистрация за самостоятелно участие на партията в парламентарните избори“, каза Петков. Преди две седмици той разказа, че е изпратил писмо до лидерката на БСП Корнелия Нинова за предстоящите избори.

35 души са номинирани за кандидати за депутати от АБВ до момента. Доц. Атанас Мангъров има 5 номинации - от Варна, Бургас, София, Ямбол и Стара Загора. Сред номинираните са още актьорът Веселин Плачков, сценаристът, режисьор и бивш ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев, бившият вицепремиер Ивайло Калфин, литературоведът и писател проф. Валери Стефанов, бившият ректор на Тракийския университет и бивш земеделски министър в кабинета на Марин Райков проф. Иван Станков, неврохирургът доц. Георги Кючюков, както и активисти на АБВ.

„Имаме ярко присъствие на личности със силна професионална и гражданска позиция“, обясни Петков.

„Нашата гордост е от това, че имаме в листата много силна експертиза,  недостижима за другите политически партии, в аграрния сектор с участието на проф. Иван Станков, в сферата на културата с големия ни актьор Веселин Плачков и проф. Любо Халачев, номинациите на проф. Валери Стефанов, в сферата на енергетиката един от добрите и утвърдени през последните години експерти г-жа Любомира Ганчева, в културологията д-р Пламена Заячка. Това ме кара да съм убеден много от добрия темп в номинациите, в изключителното качество и концентрацията върху хора, които могат да отстояват и професионална и гражданска позиция. Бих изразил голямото ни удовлетворение от много силната ни експертиза в здравеопазването с номинацията на доц. Атанас Мангъров, на доц. Георги Кючуков, д-р Емил Стоименов“, каза Петков.

„Не съм кандидат за нищо, защото дълбокото ни убеждение е, че трябва да има мярка. Аз съм бил кмет, депутат, министър и не е прилично да бъда кандидат. Нагласата в обществото е за радикална промяна“, допълни той. И обясни, че за кандидатите на АБВ участието в политиката не е самоцел, нито въпрос на жизнена реализация.

„Волята на АБВ е да номинира хора, които могат да направят радикалната промяна в интерес на обществото. Хора, които имат своята професионална физиономия, своята професионална подготовка, които са доказали своята почтеност и са заемали своята позиция независимо от конюнктурата и служебното си положение“, допълни още лидерът на АБВ.

„По стратегическите политически въпроси ние с Георги Първанов нямаме никакви различия“, коментира Петков по повод интервюто на президента (2002 - 2012 г.) и създател на партия АБВ, в което Георги Първанов коментира работата на НОЩ и заявява, че не одобрява кандидатурата на доц. Мангъров за кандидат-депутат от АБВ.

Резервите на Първанов са си негови резерви и той ги е заявявал неколкократно, всеки може да направи своя избор, а тази практика със съгласуването в ГЕРБ може да е актуална, но нормалното е да отмира от 90-те години насам, каза Петков. Но бе категоричен, че номинацията на доц. Мангъров няма да бъде оттеглена. И я обясни с това, че той професионално и аргументирано защитава последователна позиция в целия период на коронакризата.

Ще повторя много ясно оценката на АБВ за работата на Националния оперативен щаб (НОЩ) и правителството във връзка с коронакризата - те са катастрофални, Борисов е регулировчик на смъртта, заяви Петков.

Той даде пример, че през миналата година в България са починали 15 хиляди души - повече от предните 5 г. От тях 7500 нямат допир с коронавируса, което означава, че са починали от хаоса в здравеопазването и налагането от екрана на страх, от недоверие към здравната система, критикува още лидерът на АБВ. НОЩ е провал, категоричен бе той и попита членовете на щаба дали са ходили на ресторант през последните 5 месеца.

„Посланието на президента Румен Радев е много силно и не бива да бъде яхано“, коментира още Петков заявката на президента, че се кандидатира за втори мандат. Анонсът на Радев заслужавал внимание, но трябвало да бъде внимателно анализиран и да се намери правилно решение като стъпка към промяната.

„Опитите някой да се присламчи и яхне анонса на Радев отнемат възможността за дебат по секторните политики“, предупреди Петков.

Той обяви, че е скептик, че ще има дебат по същностни политики преди изборите на 4 април.

„Продължаваме да считаме, че инструментите, които ще бъдат приложени от ГЕРБ, ще минимизират възможността да се води дебат по секторните политики“, каза той.

„Волно или не, Радев обслужи три вида вот - корпоративен, купен и административен. Иначе трябваше да насрочи изборите за 15 май“, коментира Петков.

„Аргументира се, че сега няма да има нормална кампания и сериозен разговор по политики“, посочи той.                    

 По думите на Петков в четвъртък вечерта ще се проведе четвъртото за последните 15 дни онлайн съвещание с председателите на областните партийни съвети на АБВ, в което практически ще бъде обявено стартиране на подписката.

„Тя официално стартира според хронограмата на ЦИК на 7 февруари, но ние сме готови и ще представим всички документи, които трябва да бъдат подготвени на нашите областни структури. В събота сутринта сме насрочили заседанието на Националния партиен съвет, където ще коментираме всички тези въпроси, в това число ще вземем решение за участие на ПП АБВ за предстоящите избори. Изпълнителното бюро е пределно мобилизирано“, категоричен е Румен Петков.                                                                                                                                                                                     


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

СМЕЛО НАПРЕД С ЛИЦЕТО НА АБВ МАНГЪРОВ.
И ЩЕ СТИГНЕТЕ ДО ДЪНОТО.
02.02.2021 16:21 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати