Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев: Допълнителните транзитните такси на руски газ ще фалират „Булгартрансгаз“

Политика

Румен Радев: Допълнителните транзитните такси на руски газ ще фалират „Булгартрансгаз“

Румен Радев: Допълнителните транзитните такси на руски газ ще фалират Булгартрансгаз - Tribune.bg
Снимка:

Управлението се прикрива зад красиви опорки

Допълнителните транзитните такси на руски газ ще доведат до депитализация и фалит на „Булгартрансгаз“. Това каза президентът Румен Радев по повод решението на управялаващите да въведат допълнителни транзитни такси за руски газ.

Заради решението вчера Унгария и Сърбия излязоха с обща декларация и обясниха, че стъпката поставя под риск енергийната сигурност на двете държави. Миналият петък България въведе извънредна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева на мегаватчас.

Президентът заяви, че управляващите трябва да кажат чии интереси обслужват, защото това не са обществените. Той добави:

„За каква европейска солидарност говорят управляващите, щом посягат на Унгария -  страна – член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО, инвеститор. Засегната е из Сърбия. Управляващите не осъзнават, че транзита и транспорта минава през тези две страни. Започналото примирение в обществото с некомпетентността и скандалните решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят на само вътре, но и навън – да погазват европейски норми, сключени вече договори и да се бъркат в суверенни решения на други държави”.

По темата с продажбата на „Лукойл“ Радев коментира, че тайната подготовка на продажбата е показател, че промяната се случва на тъмно.

„Без диалог, без информираност на обществото по толкова важен въпрос и без анализ на последствия. Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат на рефинерията, на Бургаския регион, на енергетиката и икономиката“, добави президентът.

„Управлението се прикрива зад красиви опорки. Зад тях виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на записа. Имаме скрито управление по сценарий от записа. Сценарий с цената на тежки деструктивни компромиси, на нарушаване на базови европейски принципи, на опрощаване на грехове, на политическо избелване. Няма как да съм част от този сценарий“. Така държавният глава Румен Радев отговори на нападките от правителството. По думите на президента диалогът трябва да отстоява националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото, а не преследването на котерийни интереси. Според Радев именно управляващите са започнали война с президентската институция.

„В момента те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство. В същото време настояват за конституционни и законови промени, с които тотално да осакатят правомощията на президентската институция, за да не може тя да е коректив за безчинствата на властта. Такова лицемерие не го разбирам”, подчерта държавният глава.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети