Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев и президентът на Унгария обсъдиха нелегалната миграция, Шенген и демографския проблем

Политика

Румен Радев и президентът на Унгария обсъдиха нелегалната миграция, Шенген и демографския проблем

Румен Радев и президентът на Унгария обсъдиха нелегалната миграция, Шенген и демографския проблем - Tribune.bg
Снимка:

Нелегалната миграция, разширяването на Шенгенското пространство и справянето с демографската криза у нас бяха във фокуса на разговорите между президентите на България и Унгария.

„България трябва да бъде колкото се може по-бързо член на Шенгенския договор”, отбеляза Каталин Новак като подчерта, че това е в интерес не само за българите, но и за всички членове на Европейския съюз.

„Европа направи лош избор и взе лошо решение, когато не даде своя положителен отговор за присъединяването на България и Румъния към Шенген”, заяви Новак.

Двамата държавните изтъкнаха, че справянето с миграцията изисква контрол на външните граници на Европейския съюз, нова политика и еднаква отговорност на всички държави членки.

„Ние вече изпратихме в Европейската комисия вижданията на България и необходимите финансови разчети, така че да се подобри значително охраната на българската граница. Предлагаме, да се изгради солидна преграда, която ще намали до минимум възможността за нелегално влизане на територията на ЕС. Към момента този подход не се приема от Европейската комисия.  Добре, че има готовност за помощ в различни технически средства за наблюдение и опазване на границата. Всички тези инвестиции, разбира се, са добре дошли, но те трябва да вървят заедно с промяна в подхода и европейската политика по отношение на нелегалната имиграция", каза Радев.

Унгарският модел на държавна политика за подкрепа на младите семейства и повишаване на раждаемостта също беше във фокуса на срещата между Румен Радев и Каталин Новак. Българският президент изтъкна ефективността на приложените от Унгария стимули за справяне на демографската криза. По време на пленарните разговори, в които участва вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, бяха обсъдени възможностите за споделяне на унгарския опит в тази сфера. „За последните две години в Унгария два пъти е нараснала държавната подкрепа към младите семейства, като страната бележи най-високия ръст в ЕС по общ коефициент на раждаемост“, заяви Румен Радев.

 

Президентите на България и Унгария Президентите на България и Унгария


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати