Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев към Денков: Задължен съм да ви връча мандат, но ви призовавам да се откажете от него

Политика

Румен Радев към Денков: Задължен съм да ви връча мандат, но ви призовавам да се откажете от него

Румен Радев към Денков: Задължен съм да ви връча мандат, но ви призовавам да се откажете от него - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев заяви, че е длъжен по Конституция втория мандат на ПП-ДБ, но предвид изтеклите записи го призова да преосмисли изцяло оползотворяването на този мандат, който вече е дескредитиран.

„Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това, нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат при положение и след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания. Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран, добави президентът.

„Знаете моите приоритети и считам, че всички сме единодушни, че България има нужда от правителство“, отвърна Николай Денков при взимането на папката. Той допълни, че ще проведе разговори с парламентарно представените партии и въпреки думите на Румен Радев се надява другата седмица да има редовно правителство.

На фона на връчването на мандати пред президентството пък бе организиран протест срещу ПП. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати