Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев мълчи за срещата, която иска ВСС

Политика

Румен Радев мълчи за срещата, която иска ВСС

Румен Радев мълчи за срещата, която иска ВСС - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев все още не е дал отговор на поканата на Висшия съдебен съвет (ВСС) за среща. "До този момент нямаме никаква реакция от президентството, но ние ще продължим да отстояваме независимостта на съдебната власт", коментира пред БНР представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Той коментира поканата до президента Румен Радев за спешна среща в рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции.

Магдалинчев заяви, че улицата има право да протестира, но държавният глава е институция, олицетворяваща единството на нацията, и трябва да продължава да говори с другите институции с "разбираем тон". "И Конституцията, и Законът за съдебната власт вменяват в задължение на ВСС да отстоява независимостта на съдебната власт. Съветът е задължен да реагира", обясни Магдалинчев и посочи, че търсят диалог с държавния глава, за да възстановят комуникацията между властите.

Във връзка с настояването на президента за оставка на главния прокурор, представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че оставката е личностен акт и ако лицето, на което се иска оставката, реши да я подаде - само тогава тя ще се случи, ако не - няма оставка.

"В Конституцията - чл. 129, ал. 3, т. 5 има предвидени изисквания за предсрочно прекратяване на мандата на някой от тримата големи в съдебната власт. Но това е процедура, която е много различна от оставката", обясни Магдалинчев. Той каза, че тази процедура се развива пред ВСС, но президентът има отново участие в нея - той издава указа, съгласно взетото решение от Съвета.

Магдалинчев коментира и декларациите до ВСС с искания на адвокатски колегии за оставката на Иван Гешев, но и декларации от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, които смятат, че има грубо навлизане в територията на прокуратурата: "Много внимателно ще бъдат чути техните думи, но за оставката ще реши самият г-н Гешев. Въпрос на преценка от ВСС е дали всичко това накърнява престижа на съдебната власт. Ако се стигне до процедура, са необходими 17 гласа. Личното ми мнение е, че няма основание за такава процедура. Това, което се твърди в публичното пространство, не е основание за приложение на разпоредбата за чл. 129, ал. 3, т. 5".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Правист от село Нивото на обучението в правните факултети по села и паланки започва да дава резултати!Някой пишман адвокат с пари и голям офис му е дал съвет и фатмака се е хванал.Оставка на главния прокурор поизкана по този начин и от този пост в държавата е комична,но и трагична.Срам
14.07.2020 08:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети