Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев: Няма български емигранти във Франция, българските граждани са граждани на Обединена Европа

Политика

Румен Радев: Няма български емигранти във Франция, българските граждани са граждани на Обединена Европа

Румен Радев: Няма български емигранти във Франция, българските граждани са граждани на Обединена Европа - Tribune.bg
Снимка:

В европейската политика е неуместно да се лепят национални етикети, смята държавният глава

В отговор на френския си колега Еманюел Макрон, след като гласува, президентът Румен Радев заяви, че във Франция няма български емигранти. „Нека да е ясно, че България за разлика от други страни е член на ЕС и българските граждани са граждани на Обединена Европа, и свободата на движение е тяхно право“, категоричен е държавният глава. По думите му външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешно политически ПР, предизборно, от която и да е страна. „Имал съм много разговори с президента Макрон, обсъждали сме различни теми, но той съвсем ясно и отчетливо заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото то оставя съмнение за чертаене на нови разделителни линии. Освен това в европейската политика е неуместно, недопустимо бих казал, да се лепят национални етикети“, убеден е Румен Радев.

Според него подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции.

„Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество, и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси, какъвто е пакетът „Мобилност“, Шенген, Механизмът за сътрудничество и проверка, Постмониторинговият механизъм на ПАСЕ, подкрепата за начало на процеса на присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и дали имаме подкрепата на Франция. Ако я нямаме, какви са причините. Дали е недостатъчна работата тук в страната или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения и нашите интереси“, завърши президентът Радев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети