Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев се оказа победител в ромските квартали

Политика

Румен Радев се оказа победител в ромските квартали

Румен Радев се оказа победител в ромските квартали - Tribune.bg
Снимка:

Според официалните данни на ЦИК при 100% обработени протоколи Румен Радев ще е следващият президент на България, като подкрепата за него е 66.7%. Другият претендент за „Доандуков“ 2 проф. Анастас Герджиков успя да събере 31.8%. Балотажът премина при рекордно ниска избирателна активност.

Изключително слаба избирателна активност и на двата тура беше отчетена и в ромските махали. 

Победители на вота за парламента на различните места, където гласува ромско население, бяха ГЕРБ и ДПС, а още на първия тур Радев спечели в секции в квартал „Факултета“, в които най-много гласове събра ГЕРБ.

На балотажа на 21 ноември в секциите в квартал „Факултета“ разликата между Радев и Герджиков е няколко гласа, а в една от тях дори гласовете им се изравняват. Подкрепеният от БСП и от спечелилата парламентарните избори формация „Продължаваме промяната“ Румен Радев събира оттам общо 273 гласа, а проф. Герджиков - 131.

Според данните на ЦИК по-отчетлива подкрепа за Радев се наблюдава в квартал „Филиповци“, където той събира 441 гласа, докато проф. Герджиков - 338 гласа. Подобен е резултатът от секциите в квартал „Хаджи Димитър“ в София. Двойно по-голяма подкрепа събира Румен Радев и от вота в ромските секции във варненския квартал „Маскуда“.

В пловдивските ромски махали най-много гласове на първия тур събира ДПС.

Сега най-много са гласували отново за Румен Радев. В „Столипиново“, където той събира 391 гласа срещу 232 гласа за проф. Герджиков. В „Шекер махала“ конкуренцията между Радев и Герджиков е по-ожесточена и Радев печели едва с пет гласа повече от Герджиков -187 срещу 182 гласа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети