Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На Видовден: Иван Гешев вече не е главен прокурор, Румен Радев подписа указа за освобождаването му

Политика

На Видовден: Иван Гешев вече не е главен прокурор, Румен Радев подписа указа за освобождаването му

На Видовден: Иван Гешев вече не е главен прокурор, Румен Радев подписа указа за освобождаването му - Tribune.bg
Снимка:

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. 

Това е последната стъпка след решението на ВСС за освобождаването на главния прокурор.
 
Припомняме, че с 16 гласа за и 4 против ВСС освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев. „Против“ гласуваха Олга Керелска, Вероника Имова, Пламен Найденов, Евгени Иванов, а Севдалин Мавров не участва в гласуването. Гешев реши да не присъства на гласуването, а беше на ангажимент в Страсбург.

Главният прокурор беше освободен от длъжност след дълга процедура, а искането за неговото предсрочно отстраняване беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук", което по думите на вносителите накърнява престижа на съдебната власт. След приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на ВСС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети