Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев: Проектът за Конституция на ПП-ДБ е некоректен и порочен!

Политика

Румен Радев: Проектът за Конституция на ПП-ДБ е некоректен и порочен!

Румен Радев: Проектът за Конституция на ПП-ДБ е некоректен и порочен! - Tribune.bg
Снимка:

„Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен“.  Това коментира президентът Румен Радев по повод предложените промени в Конституцията от страна на ПП-ДБ, които ограничават правомощията на държавния глава. „Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу хилядите загинали за свободата ни. Категорично против съм срещу такива експерименти“, каза още държавният глава

Изявлението си Радев направи по време на форума „Автомобилната индустрия среща властта“ в София Тех Парк.

"След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация а съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт", категоричен беше държавният глава.

„Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше."

Според него последното редовно правителство е демонстрирало управленска немощ и разпад поради неопределими вътрешно-политически противоречия.

Той смята, че всяка промяна в законите, която се прави заради някаква личност е грешен подход и той се връща с обратен знак към тези, които го правят.

На въпроса дали ще се вложат още отношенията между институциите и правителството, заради този проект, той иронично отговори:

“Явно когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето започваш война с миналото. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу хилядите загинали за свободата ни. Категорично против съм срещу такива експерименти“, каза Радев относно идеята на ПП-ДБ 24 май да бъде национален празник, а не 3 март“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети