Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев с остра реакция срещу НС: Изчаках истерията за „Боташ“ да стигне своя апогей

Политика

Румен Радев с остра реакция срещу НС: Изчаках истерията за „Боташ“ да стигне своя апогей

Румен Радев с остра реакция срещу НС: Изчаках истерията за Боташ да стигне своя апогей - Tribune.bg
Снимка:

„Съзнателно изчаках истерията за „Боташ“ да стигне своя апогей, за да се види ефекта от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя.“ Това написа президентът Румен Радев по повод договора с „Боташ“.

Той призова депутатите със същата стръв, с която се нахвърлят върху договора с „Боташ“, да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван – и за вътрешна консумация, и продажба навън. Нека извършат щателна проверка откъде и какъв газ внасяме.

„Знам, че на много от народните представители истината не им изнася. Когато бяха на власт, те спряха договора с „Газпром“ и декларираха, че никога повече няма да внасяме руски газ. По време на служебното правителство на Гълъб Донев единственият начин за гарантиране на ежегодната консумация бе чрез доставка на липсващите около 2 млрд. куб. м. газ.“, уточнява Радев.  

По думите на президента благодарение на политическия пробив, който България единствена успя да направи с Турция чрез договора с „Боташ“, страната ни е получила достъп до всички техни 5 терминала за втечнен газ и служебното правителство е обявило търгове за втечнен газ.

„Само че, когато се върнаха на власт, партиите, които уж воюват с Путин, вместо да финализират тези търгове, се върнаха към любимото занимание – да внасят масово руски газ през посредници. Само за миналата година сме внесли 1.7 млрд. куб. м. такъв газ. Затова резервираният капацитет от договора с „Боташ“ остава неизползван. И вместо чрез този капацитет да продаваме и България да печели, те приеха абсурдната  енергийна вноска, с която сринаха доверието в страната ни като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ“, пише още Радев.

Той напомня, че вероятността от началото на следващата година да не се поднови договора за пренос на газ от Русия през Украйна за Европа е огромна. „Тогава Австрия, Словакия, Унгария и други държави ще имат остра нужда от нови източници и маршрути за газ и договорът с „Боташ“ може да бъде изключително изгоден. Но за да печели България, се иска компетентност и националните интереси да се поставят над партийните и личните“, допълва Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети