Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев се срещна с министъра на индустрията на Нигерия

Политика

Румен Радев се срещна с министъра на индустрията на Нигерия

Румен Радев се срещна с министъра на индустрията на Нигерия - Tribune.bg
Снимка:

Държавният глава Румен Радев се срещна днес на „Дондуков“ 2 с държавния министър на индустрията, търговията и инвестициите на Федерална република Нигерия Мариам Катагум. Министър Катагум е у нас по покана на българския министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който също взе участие в разговора, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев и Мариам Катагум изтъкнаха традиционно добрите партньорски отношения между България и Нигерия. Неоползотвореният потенциал във връзките между държавите ни изисква по-интензивни действия, посочи българският президент. Наред с образованието, където сътрудничеството между България и Нигерия е доказано през годините, днес имаме все повече пресичащи се общи интереси в сферата на търговията, енергетиката, земеделието, инвестициите и високите технологии.

По време на разговора беше откроено участието в близкото минало на български компании в ключови инфраструктурни проекти в Нигерия, в земеделието, медицината и енергетиката и беше изразен взаимният интерес за възобновяване на двустранното сътрудничеството в тези области. Усилията на Нигерия за модернизиране на своята икономика и бързото развитие на ИТ сектора и високите технологии, също откриват перспективи пред двустранното партньорство. Споделянето на опит и практики в тези области има сериозен потенциал и е солидна основа за сътрудничество с оглед на променящите се икономически нужди на Нигерия, подчерта президентът.

Мариам Катагум отбеляза, в рамките на разговора, че Африка се превръща в глобален пазар, а Нигерия, най-голямата икономика на континента, интензивно адаптира своите политики за привличане на чуждестранни инвестиции. Обща бе позицията за необходимостта от продължаване на взаимодействието между българската и нигерийската страна, свързано с правната рамка на двустранните отношения и усилията за издигането им на по-високо ниво.

Перспективите за разширяване на сътрудничеството в сферата на енергетиката и възможностите за доставки на енергийни ресурси за страната ни от Нигерия, също бяха обсъдени по време на срещата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати