Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев в Мюнхен: Не трябва да приемаме войната в Европа за нормално явление

Политика

Румен Радев в Мюнхен: Не трябва да приемаме войната в Европа за нормално явление

Румен Радев в Мюнхен: Не трябва да приемаме войната в Европа за нормално явление - Tribune.bg
Снимка:

Международната общност най-сетне следва да се фокусира върху прекратяването на военните действия между Русия и Украйна и търсенето на мирно решение с политически средства, заяви Румен Радев преди началото на Мюнхенската конференция по сигурността.

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволи да приемем войната в Европа за нормално явление, подчерта той. Според него дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат чрез война. Още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир.

„За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир“, посочи Румен Радев.

Затова, по думите на президента, е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът, така че войната да намери своето разрешение основно чрез политически средства.

Държавният глава напомни също така, че през годините Мюнхенската конференция по сигурността се е утвърдила като водеща платформа за дебатиране на проблемите в глобалната среда на сигурност. Показателно е и че в разгара на войната в Украйна Мюнхенската конференция напомня на участниците за своето мото – „изграждане на мир чрез диалог“, което по думите на президента, трябва да е пътят, по който трябва да се стремят да поемат и Украйна, и Русия, както и Европа и светът. Още повече, че тази война руши световната архитектура за сигурност, вече се е превърнала в глобален икономически сблъсък и е навлязла във фазата на война на изтощение не само за двете воюващи страни. „Всеки ден от тази война е заплаха за световния мир, а нейните вторични ефекти превръщат в заложник икономическите и социалните системи на всички европейски държави“, напомни още Румен Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети