Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев: В понеделник ще проведа консултации за правителство

Политика

Румен Радев: В понеделник ще проведа консултации за правителство

Румен Радев: В понеделник ще проведа консултации за правителство - Tribune.bg
Снимка:

В понеделник ще бъдат първите консултации за съставяне на нов кабинет. Това каза по време на словото си при откриването на 45-ото народно събрание президентът Румен Радев.

„Постигане на управляващо мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата – когато всички са в управлението, народът е в опозиция“, каза Радев. Според него са нужни ясни приоритети, граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност.

„Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите, НС трябва с незабавни действия да предприеме реформа на изборния закон“, призова Радев.

И напомни своите предложения за промяна, сред които и въвеждането на електронно гласуване. 

„Ако НС не успее да излъчи правителство, ще назнача служебно правителство“, каза още Радев.

Той окуражи депутатите, които са за първи път в НС с думите: “Приемете липсата на опит като прекрасна възможност“. И допълни:„Мнозина са тук за първи път - винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит. Чувах същото и когато се впусках в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега – това не бива да ви обезсърчава“.

Президентът се обърна към депутатите:„Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на политически лидери“.

Радев не пропусна да отправи критики към 44-ото Народно събрание като напомни, че често е налагал вето, но рядко с оздравителен ефект. „Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване“, каза Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

876 Защо чак впонеделник, бе фигурант???
15.04.2021 10:04 / Отговор
Защото си неук, тъпако. Той може и след месец да насрочи консултации. Спазва стриктно конституцията и законите на България. Това е президент на честта, не като магарето Плевнелиев, който е тъп и некадърен.
15.04.2021 14:21
Тъй ли? Че ти по тъпо същество от шпакловчика ,виждал ли си,бе?!
15.04.2021 17:58
Надблюдател Щял да въвежда "електронно" гласуване ? Че голям IT-специалист се извъди ! Има ли някой , който да гарантира, че не може да бъдат хакнати изборите ? Дори и в най-развитите страни не могат да осигурят така гаранция! Ясно е , че Радев саботира всякакъв вид нормални избори, и то при положение, че всички признаха, че сегашните избори са минали легитимно! Явно нашият недоказал се Наполеон, мечтае за системата на Ким Чен Ун! И не може да му се отрече "дарбата" ,да стъжни всякакво празнично мероприятие, и да му придаде привкус на ...панихида!
15.04.2021 10:48 / Отговор
Ей глупако, как може електронно банкиране, а да не може електронно гласуване. Живей си в средновековието, мутро! Аз съм възрастна жена, но искам електронно. Както е в Естония, а и световната пандемия го показа, трябва трансформация на живота. Отново тъпо магаре Томислав Дончев затри 4 милиарда за Ел. Управление. Затвор.
15.04.2021 13:35
Къде видя нормални избори в България, да носят чували, да припадат пред залите за предаване, ега ти технологията на мафиотските избори.
15.04.2021 14:23
Гошко Еми така де, панахида за мутро-милиционеро-тиквите. Колкото и да сте семпли, като се сблъскахте с реалността и почна да ви просветва, машала. Край бе, финито, гейм оувър.

Аре ся, ходом марш до Банкя да ударите по един челобит на бащицата.
15.04.2021 14:42
Иванов Радев, на кокото и учен да се правиш, малко ти остава. Скоро ще имаме нов президент. Руските шпиони нямат място в президентството. Друго място по им подхожда.
15.04.2021 14:30 / Отговор
Б Народе назначихме този път червените кхмери да ни управляват.Тежко ни на всички.Чевените кхмери и техните утайки ще ни разкажат играта ако не се осъзнаем навреме,дано да е скоро.Иначе майка ни жална
15.04.2021 15:36 / Отговор
'O,SHIPKA-radeff' ia odi se SHIBAI , FATMAK !
15.04.2021 17:50 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати