Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев изненадан: Как така зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката?

Политика

Румен Радев изненадан: Как така зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката?

Румен Радев изненадан: Как така зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката? - Tribune.bg
Снимка:

„Тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на зам.-омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с нито една политическа партия. Тя е единствена в списъка, за която е ясно, че няма несъвместимост. Как така изведнъж Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката?“

Това попита президентът Румен Радев при връчването на втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България".

„Изненадах се, че останахте безмълвни и не реагирахте. Трябваше да зададе въпроси. Какви са мотивите? Имало ли е натиск? Ако за вас това са нормални неща, не се изненадвайте, че ще получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, посочи президентът.

Според шестата поправка в Конституцията Румен Радев трябва да посочи шестия си служебен премиер от конкретни десет лица на високи публични позиции.

„Напълно разбирам вашите притеснения, но вече е прекалено късно за вашата молба. Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията на България, особено по отношение на служебния кабинет. Сега въпросите са повече от отговорите. Аз ще направя всичко възможно изборът на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията на президента да са силно ограничени не само по отношение на избора, на състава и върху контрола, но и върху времевите параметри по определяне на следващите избори“, отговори президентът Радев.

Припомняме, че заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка, с което кръгът за избор на Радев се стесни. Имайки предвид, и че Диана Ковачева е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Радев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети