Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румяна Коларова: Борисов казва: По-добре реформа, отколкото революция

Политика

Румяна Коларова: Борисов казва: По-добре реформа, отколкото революция

Снимка:

„Предстоящите назначения няма да са само 3“, смята политологът

„Борисов ясно каза, че няма да подаде оставка. Ако протестите ескалират, ще има експертно правителство.“ Това заяви пред БНР политологът проф. Румяна Коларова.

„Институцията служебно правителство в България наистина е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори“, допълни тя.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

„Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление“, категорична е тя.

Коларова припомни също, че през 2013-а имаше президент на ГЕРБ, който указа подкрепа и назначи правителство, което беше конструктивно към ГЕРБ. Но сега в момента е ясно, че фактическият им политически противник ще трябва да назначи служебното правителство.

„Сега Борисов прави това, което се прави във всички европейски демокрации. Има две възможни решения – радикална промяна в кабинета или т.нар. експертен кабинет. Към експертен кабинет тръгнаха Чехия, Словакия, те имаха сериозни правителствени кризи, които преодоляха с експертен кабинет. У нас в публичното пространство се заговори за това решение, дори се заговори евентуално име на министър–председател на това експертно правителство – Димитър Радев, който е шефът на Централната банка“, заяви политологът.

Очевидно Борисов избира другият вариант - радикална промяна на правителство. Защото търси едно единствено нещо – дистанциране и противопоставяне на ДПС.

Според Коларова Борисов никъде не казва, че тримата министри от ГЕРБ, на които премиерът снощи поиска оставката, са зависими от ДПС.

„Той казва, че те са нарочени, те дават лошо име, лош имидж на правителството. Той никъде няма да признае, че има партньорство, че има договаряне за министри“, посочи Коларова.

„А истината е, че номинациите на коалиционните партньори за министри са повече свързани с ДПС, отколкото министрите на ГЕРБ“, изтъкна Коларова.

ДПС присъства във всички формати на българските правителства, с изключение на правителствата на Костов и Филип Димитров, отчете още Коларова.

„Той (Бойко Борисов – бел. ред.) казва - Аз съм готов да направя следващата крачка. Първата крачка очевадно беше обстрелването на червените олигарси посредством действията на прокуратурата. Сега той се ангажира да направи следващата стъпка – да отреже Пеевски и Доган, които са само имената на цялата бизнес структура, която живее от обществени поръчки“, коментира политологът.

Румяна Коларова заяви още, че тези стъпки на премиера са „най-нормалната политическа промяна“, което не означава, че протестите ще спрат.

„В България протестите са приключвали по един единствен начин – това е след употреба на насилие.“

Борисов в момента прилага една стандартна рецепта в две стъпки, така както се прилага в Европа, посочи още Румяна Коларова. Ако се стигне до силна ескалация на протестите, ще последва т.нар. експертно правителство с министър председател Димитър Радев.

„Или той (Борисов - бел. ред.) в отпуск, управляват вицепремиери, които са експерти. Аз съм убедена, че в момента назначенията, които ще се направят, те няма да са само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ“, убедена е тя.

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическия им противник.

„Все едно капитулират пред противника“, казва политологът Румяна Коларова.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още