Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румяна Коларова: ИТН като че ли показа, че не е за парламента

Политика

Румяна Коларова: ИТН като че ли показа, че не е за парламента

Румяна Коларова: ИТН като че ли показа, че не е за парламента - Tribune.bg
Снимка:

Логично е за държавни глави, а не шоумени да кажат, че няма да се кандидатират за депутати

ИТН като че ли показа, че не е за парламента, коментира пред БТВ политологът проф. Румяна Коларова. Според нея партията не е показала, че има структурата, капацитет и компетентност да участва активно и да налага някаква парламентарна стратегия.

„Мисля, че ИТН има основен проблем – участието в парламентарния процес“, смята проф. Коларова. Отказът на Слави Трифонов да бъде депутат е логично продължение на поведението му, смята политологът.

„Логично е за държавни глави да кажат, че няма да се кандидатират за депутати, но е претенциозно и доста смешно, когато един шоумен го каже“, допълни тя.

Социологът Първан Симеонов е на мнение, че очевидно има някакви лични причини, заради които Трифонов не може да ходи на работа всеки ден в парламента.

„В този ред на мисли това, което прави, е честна позиция. Това обаче вероятно ще намали вота за ИТН. Те ще разчитат вече не толкова на вота за Слави, а на това, че част от гласуването аз ИТН беше анти-ГЕРБ. Те ще се надяват да минимизират щетата от отсъствието му“, смята Симеонов.

Относно ситуацията в лявото пространство той определи като обнадеждаващо намирането на диалог.

„Тоест има символичен ефект, а не толкова аритметичен на голяма натрупване, защото партиите не са толкова големи. Предполагам, че заради по-спокойната ситуация с коронавируса би трябвало да излязат повече гласоподаватели за БСП“, коментира социологът.

Проф. Коларова обаче не се съгласи с аргумента, че е била налице голямата лява коалиция преди да се разпадне БСП заради политиката на Корнелия Нинова.

„Това по скоро е опит за частична реставрация, в никакъв не е нова голяма лява коалиция“, твърди проф. Румяна Коларова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети