Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Политика

Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка - Tribune.bg
Снимка:

Откровеният популизъм е нещо, което най-много ме притеснява в Манолова, каза политологът

„Дебатът е силно политизиран, като стремежът на Манолова е да го поляризира и да засили емоционалния му градус. Фандъкова залага на обратното - рационално мислене и трезва преценка, очаква хората да видят, че постигнатото е стъпка по посока на обещаното.“ Така доц. д-р Румяна Коларова коментира в интервю за „24 часа“ двете основни претендентки за поста кмет на София.

„Ако трезво погледнем съдържанието на предизборните обещания, ще видим, че всички кандидати предлагат едни и същи приоритети и най-вече едни и същи решения на основните проблеми пред столицата. Видно е, че опонентите на Фандъкова внимателно са прочели нейната програма и са “превели” на свой език всички добри идеи и предложения, които има в нея. Както и обратното - Фандъкова като кмет използва значим управленски ресурс и от година работи с екип от експерти, който развива “Визия за София”. Там се търсят решения на основните проблеми и слабости, критикувани от опонентите ѝ, а от публичните дебати се заимстват добри идеи и предложения“, казва още политологът. Според нея е жалко, че хората не се заслушват в управленските програми.

Според нея, ако се гласува за Мая Манолова, Столична община тя би била един безпомощен фигурант, който непрекъснато ще обещава на гражданите това, което те искат, без да има управленския ресурс да го постигне. „Няма как зад Манолова в общинския съвет да застане работещо мнозинство. Ще се формират временни коалиции по интереси, което е формулата на задкулисното и безотговорно управление“, обясни Коларова.

„В последните дни стана ясно, че Фандъкова не залага на свои персонални качества, а поема конкретни ангажименти, които биха привлекли избиратели. Подчертава, че е направено много, но в момента дори самата логика на управление на София предполага промяна на приоритетите. Защото едни са били те преди 10 г. при определен тип кризи, други са сега, когато според нея управлението е стабилизирано в средносрочна и дългосрочна перспектива. Основният акцент е, че ГЕРБ се стреми към промяна“, каза още Коларова.

Според нея основната слабост на Мая Манолова е в централния акцент в нейните послания - тезата, че чрез нея ще управляват гражданите, че ако спечели кметското място, тя във всеки един момент, ще се допитва до тях.“ “Ние правим това, което гражданите искат” обаче е най-примитивната и учебникарска формула за популистко управление. Другото популистко клише е безсъдържателното антикорупционно говорене. Не казваме нещо съществено различно, всъщност дори не говорим за управленска програма, просто и само говорим за корупция и по всяка тема и по всеки повод. Този откровен популизъм е нещо, което най-много ме притеснява в Манолова. Защото нямам отговор на въпроса дали това е знак за политическа арогантност на нейния екип, или за първичност в подхода, чрез който търсят подкрепа. Но е безспорно, че според екипа на Манолова нейната кампания може да постигнe максимално добри резултати най-вече чрез популизъм“, коментира още Коларова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети