Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рунд пореден между ЦИК и „Сиела Норма“: На балотажа само с машини закупени от държавата

Политика

Рунд пореден между ЦИК и „Сиела Норма“: На балотажа само с машини закупени от държавата

Рунд пореден между ЦИК и Сиела Норма: На балотажа само с машини закупени от държавата - Tribune.bg
Снимка:

Централната избирателна комисия прие на днешното си заседание решение, с което не даде съгласие до 23 ноември т.г. на фирмата - доставчик „Сиела Норма“ да извърши подмяната и внасянето на 60 броя принтери в склада на „Карго Партнер“, където се съхраняват машините за гласуване. За гласуването на изборите в неделя да се използват само наличните в склада машини, собственост на държавата.

От Комисията решиха да предадат на „Сиела Норма“ получените до момента смарт карти от 26 РИК, както и 6529 флаш памети от машините на първия тур. „Сиела Норма“ може да си прибере и 286-те демомашини, ползвани с разяснителна цел от Районните избирателни комисии, както и инсталираните такива устройства в ЦИК.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов прочете писмото на „Сиела Норма“, в което от фирмата изискват да й бъдат предадени всички флаш памети и смарт карти от машините за гласуване в рамките на днешния ден, до 13.00 часа, за да могат да инсталират устройствата навреме за втория тур на изборите. На второ място от $Сиела Норма$ твърдят, че от дефектиралите преди 14 ноември машини остават повредени 196 устройства. От фирмата заявяват, че към този брой трябва да бъдат добавени други 77 броя машини, които са се повредили в деня на изборите, 14 ноември. Така общият брой машини, за които от $Сиела Норма$ твърдят, че са неработоспособни, става 273, съобщава БТА.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева се противопостави на така направеното предложение с аргумента, че по договора за доставка и за гаранционно обслужване фирмата „Сиела Норма“ е следвало да отстрани повредите на дефектиралите машини преди изборите, но такова писмо от нея не е постъпвало. По мнение на Матева няма причина ЦИК да разреши доставката на такъв брой допълнителни машини, както и вноса на 60-те допълнителни принтера.

„Нищо да не влиза в склада, в който се съхраняват машините, които са собственост на държавата, до приключването на втория тур на изборите, ако има такъв, на 21 ноември т. г. Ако няма достатъчно машини в 2121-те секции с две машини в страната, то техният брой да бъде редуциран предвид по-ниския брой гласували в част от тези секции“, бе предложението на Росица Матева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети