Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Русия с провокация на тема РСМ; ВМРО с реакция: Скопие се уповава единствено на директен лобизъм

Политика

Русия с провокация на тема РСМ; ВМРО с реакция: Скопие се уповава единствено на директен лобизъм

Русия с провокация на тема РСМ; ВМРО с реакция: Скопие се уповава единствено на директен лобизъм - Tribune.bg
Снимка:

Повод стана поздрав на посолството на Русия в Скопие

Поредна провокация от страна Русия към България по въпросите на РСМ. Такава е позицията на ВМРО по повод на днешния поздрав за Деня на Свети Климент Охридски по стар стил от посолството на Русия в Скопие. Съобщението беше публикувано в Twitter

„Поздравяваме братския македонски народ с националния празник - Деня на Св. Климент Охридски, великият просветител, първият славянски епископ, един от основателите на основоположниците на кирилското писмо, което свързва съвременните руски и македонски езици“.

 

Тези думи предизвикаха остра реакция от страна на ВМРО.

„Може би РСМ вижда в този акт подкрепа в историческия си спор с България, но реално показва, че е сфера на влияние, която всъщност я отдалечава от желаното еврочленство. Всички исторически извори говорят, че Св. Климент Охридски принадлежи на българската общност и делото му е недвусмислено българско. Споменаването на „македонски език“ в подобна честитка очевидно надхвърля протоколните рамки и е ясно послание“, пишат от партията в съобщение до медиите.

Междувременно българският историк Пламен Павлов критикува и думите на Зоран Заев по повод празника, в които отново не се споменава българският характер на школата на Св. Климент. Това е очевидно отстъпление от някои от трудно постигнатите, но все пак постигнати, разбирателства в съвместната историческа комисия.

Двете случки от последните часове показват ясно, че Скопие няма никакво намерение да спазва договора си с България и ще разчита единствено на международен натиск и провокации. Видно е също, че Скопие се уповава единствено на директен лобизъм. 

В такава ситуация България няма друг избор освен да остане на единственото възможно становище и да не променя по никакъв начин парламентарно приетата си рамкова позиция. 

ВМРО припомня, че българската позиция е изцяло в синхрон с критериите за членство в ЕС – решаване на двустранните спорове и защита на индивидуалните права. Към момента Скопие не спазва договор, който урежда споровете му със София, и не зачита правата на онази част от своето население, която се придържа към българската, а не към създадената в средата на миналия век македонска идентичност.

Промяната на историята със задна дата е посегателство върху истината и върху справедливостта. Това не може да бъде толерирано. И тук България всъщност е на европейска позиция: ЕС не може да бъде легитиматор за несправедливости.

С тревога следим информациите, че брюкселските бюрократи се опитват да обвържат плащанията към България по плана за възстановяване с промяна на българската позиция по въпросите на Македония. Това ще е и първи тест за това дали новосформиращото се мнозинство у нас е българско или служи на други интереси: дали ще се противопостави, ако това за плана за възстановяване се окаже истина. Не за пръв път егоизмът на някои европейски страни прозира зад действията на еврочиновниците“, съобщават от ВМРО.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати