Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Руският военен самолет, прелетял над страната ни, е имал всички надлежни разрешителни

Политика

Руският военен самолет, прелетял над страната ни, е имал всички надлежни разрешителни

Руският военен самолет, прелетял над страната ни, е имал всички надлежни разрешителни - Tribune.bg
Снимка:

Министерствата на отбраната и на транспорта първи разрешават полета

Министерството на отбраната и министерството на транспорта и информационните технологии трябва да дадат положителен отговор на искането за прелитане на чуждестранен самолет с военно оборудване преди министерството на външните работи да даде дипломатическо разрешение за извършване на полета, се посочва в изявление на МВнР.

 „След като в МВнР, дирекция „Консулски отношения“, постъпи нота от съответната държава с молба за разрешение за прелитане във въздушното ни пространство на военно-транспортен самолет, МВнР прави запитване с вербална нота до държавата, която е финална дестинация на полета. Целта е да се потвърди крайния потребител на превозвания товар и целта, за която ще бъде използван“, се отбелязва от Външно.

След получаване на позитивни становища от министерствата на отбраната и транспорта МВнР предоставя исканото дипломатическо разрешение за реализация на заявеното прелитане.  

„Бихме искали да уточним, че е разрешено прелитането на 22 октомври 2019 г. на два военно-транспортни самолета с личен състав, бойна техника и въоръжение, включително ракетни комплекси С-400, във връзка с провеждането на военно учение „Славянски щит“ на територията на Сърбия“, поясняват от ведомството на вицепремиера Екатерина Захариева.

На 30 октомври 2019 г. МВнР е получило надлежно уведомление за това, че са извършени обратните полети, свързани с извозването на участвалите в учението личен състав, бойна техника и въоръжение от Сърбия през въздушното пространство на България към Русия.  

 „Военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство“, се казва в изявлението.

Миналата седмица на посещение в Белград беше и руският министър-председател Дмитрий Медведев, а веднага след това в Москва беше сръбският премиер Ана Бърнабич, която подписа там договора за присъединяването на Сърбия към Евразийския икономически съюз.

Брюксел направи официално изявление по този повод, предупреждавайки Сърбия, че не може да членува в Евразийския съюз и да преговаря за членство в ЕС.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МВнР

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети