Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Руското посолство отговори на Петков: В българската нота няма паритет, а клеймо върху нашите сътрудници

Политика

Руското посолство отговори на Петков: В българската нота няма паритет, а клеймо върху нашите сътрудници

Руското посолство отговори на Петков: В българската нота няма паритет, а клеймо върху нашите сътрудници - Tribune.bg
Снимка:

Руското посолство в София отговори на Кирил Петков с публикация на страницата си във Фейсбук. От мисията пишат, че в предадената нота не се споменава за паритет на бройката представители, а се слага клеймо върху сътрудниците на руските дипломатически и консулски мисии.

Петков призова Митрофанова да оттегли нотата за късане на дипломатическите отношения

Ето цялата публикация:

„Във връзка с разпространено от пресслужбата на Правителството на Република България съобщение относно нотата на Посолството бихме искали да изясним следното.

В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения. От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения.

Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети