Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Руското посолство отговори на Петков: В българската нота няма паритет, а клеймо върху нашите сътрудници

Политика

Руското посолство отговори на Петков: В българската нота няма паритет, а клеймо върху нашите сътрудници

Руското посолство отговори на Петков: В българската нота няма паритет, а клеймо върху нашите сътрудници - Tribune.bg
Снимка:

Руското посолство в София отговори на Кирил Петков с публикация на страницата си във Фейсбук. От мисията пишат, че в предадената нота не се споменава за паритет на бройката представители, а се слага клеймо върху сътрудниците на руските дипломатически и консулски мисии.

Петков призова Митрофанова да оттегли нотата за късане на дипломатическите отношения

Ето цялата публикация:

„Във връзка с разпространено от пресслужбата на Правителството на Република България съобщение относно нотата на Посолството бихме искали да изясним следното.

В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения. От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения.

Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна.

 

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати