Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. С пълно мнозинство: ЦИК отказа покана за среща при Радев за вота

Политика

С пълно мнозинство: ЦИК отказа покана за среща при Радев за вота

С пълно мнозинство: ЦИК отказа покана за среща при Радев за вота - Tribune.bg
Снимка:

Централната избирателна комисия отклони покана за среща в президентството относно организацията на вота. Писмото с поканата, изпратено от екипа на държавния глава Румен Радев, е за среща, която да се проведе във вторник в президентството. На нея е предвидено да участват представители на здравното и външното министерство, ДАНС, Националното сдружение на общините и „Информационно обслужване”, съобщава „24 часа“.

Поканата обаче предизвика смут сред членовете на ЦИК.

„Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана. Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите”, каза Севинч Солакова, секретар на ЦИК.

В крайна сметка комисията реши да остави въпроса за по-късно.

„Не е нормално и коректно да се провежда такава среща, Румен Радев все пак е и кандидат. Откакто съм член на ЦИК винаги сме канили ресорния вицепремиер, който отговаря за организацията на изборите. В последните 2 години заради пандемията сме канили на такива срещи здравния министър и главният държавен санитарен инспектор. Освен това срещите винаги са били с цялата ЦИК, а не само с ръководството на комисията. Минаха 3 избора, а не сме имали нито една среща с ресорния вицепремиер, който, ако не греша е един и същ човек. Срещи с ДАНС, Външно министерство и „Информационно обслужване“ провеждаме през няколко дни. Не смятам, че такава среща в президентството би имала ефект. Не искам да казвам единствено какъв ефект би имала...“, заяви Георги Баханов, член на ЦИК.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева напомни, че комисията е взела решение да изпрати писмо с покана за среща до ресорния вицепремиер, здравния министър и главния държавен санитарен инспектор във връзка с влошаващата се епидемиологична обстановка. "Ако се налага да се вземат мерки, които ще повлияят на изборния процес, искаме първо те да бъдат обсъдени с ЦИК“, уточни Матева.

С пълно мнозинство комисията реши да изпрати отговор до президентството, в който посочва, че „в качеството си на независим държавен орган ЦИК провежда периодични срещи с всички органи, които имат отношение към изборите“. В писмото се уточнява и ангажираността на комисията в утрешния ден, когато има планирана среща с представители на ОССЕ. Така ЦИК учтиво отклонява поканата от президентството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети