Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. С промени в НПК парламентът определи реда за издигане на кандидатури за европейски прокурори

Политика

С промени в НПК парламентът определи реда за издигане на кандидатури за европейски прокурори

С промени в НПК парламентът определи реда за издигане на кандидатури за европейски прокурори - Tribune.bg
Снимка:

Управляващи и опозиция в остър спор кой ги избира

Парламентът одобри на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс/НПК/, с което да се установи редът за издигане на кандидатури за европейски делегирани прокурори.

С предложения законопроект европейските делегирани прокурори се оправомощават да изпълняват функциите на прокурора, предвидени в НПК и Закона за съдебната власт, като се гарантира тяхната независимост при разследването на дела от материална компетентност на Европейската прокуратура.

Предвидено е статутът на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори да се приравнява на статута на националните прокурори, с цел те да могат в пълен обем да упражняват правомощията си.

 „Най-големият въпрос е свързан със Закона за съдебната власт и как ще изберем хората, които ще предложим на Кьовеши за европейски делегирани прокурори. На какви критерии трябва да отговарят тези хора, няма подробни правила“, констатира социалистът Крум Зарков. По думите му няма причина изборът на българските кандидатури да се затваря в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Зарков акцентира, че ролята на всеки европейски независим делегиран прокурор е еврофондовете да стигнат до там, където са предназначени.

Колегата му от БСП Филип Попов допълни, че законодателят не е разписал кой и по каква процедура предлага делегираните прокурори, както и колко ще са те.

„Как ще са независими, ако по едно дело има надзор от висшестоящ прокурор, а по друго – не, защото са под ръководството на Европейската прокуратура“, попита Попов и допълни, че не е ясно и как ще бъдат отзовани тези европейски прокурори, издигнати от страната ни. Попов подчерта, че лично той и ПГ на БСП няма да подкрепят законопроекта за изменения в НПК.

В отговор депутатът от НФСБ Християн Митев напомни на колегите си от опозицията, че е правилно прокурорската колегия км ВСС да се извършва подбор на кандидатурите за европейски прокурори, защото тя упражнява кадровия подбор в България.

„Дали службата на Европейския прокурор ще ги одобри, това е в правомощията му. Няма да има съмнения, защото нашата прокурорска колегия не прави избор, а само предлага кандидати. Няма как изначално всичко да бъде разписано в НПК и Закона за съдебната власт. Службата е нова и няма практика в останалите страни от ЕС. Няма как да бъдат предвидени всички казуси, които могат да възникнат. Вече между първо и второ четене законопроектът може да бъде усъвършенстван“, изтъкна Митев.

Промените в НПК крият опасност българските европейски прокурори да се излъчват непрозрачно, опонира му лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Предстои ни средствата, които получаваме от ЕС да бъдат обвързани с върховенство на закона. Европейските прокурори, които ще избират държавите-членки ще се занимават точно с този въпрос как се харчат европейските средства. Изключително важно е кой ще представлява България в европейската прокуратура", коментира лидерът на БСП.

Заради корупция и нарушени процедури по обществени поръчки спираха средствата от европейските фондове за България, когато Корнелия Нинова беше заместник-министър, възмути се  народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя отчете, че през 2008 г. са замразени средства по предприсъединителните програми ИСПА, ФАР, САПАРД.

"Защо? Заради корупция и организирана престъпност. По ИСПА са спрени средствата за строителството на магистрала "Люлин". Помните ли как вашият партиен лидер и премиер откриваше неколкократно магистрала "Люлин", Летище "София" и втори мост при Дунав. Втори мост при Дунав беше построен и довършен при правителство на Борисов", изтъкна още Атанасова.

През 2008 г. не съм била заместник-министър, отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Казвам се Корнелия Нинова, а не Сергей Станишев. Ако искате след 11 години управление все още да се оправдавате с миналото, останете си там", допълни Нинова.

В повтаряне на неистини за избора на европейските делегирани прокурори, обвини социалистите заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

„Чухме, че ние тук в България, в прокурорската колегия на ВСС ще избираме европейските делегирани прокурори. Това не е така. Това е видно и съвсем ясно записано в регламента, който определя функциите на европейската прокуратура. Там пише много ясно, че държавите членки определят кандидатите за европейски делегирани прокурори, а самите органи на европейската прокуратура като колегията назначават тези европейски делегирани прокурори“, посочи Ципов. Той посъветва колегите си в ляво по-внимателно да четат Регламента на ЕС.

"Смятам, че законопроектът дава достатъчно ясни рамки, защото голяма част от нещата, са записани в самия регламент", каза още Ципов.

Промените в НПК бяха приети от депутатите със 95 гласа "за",7 "против" и 61 "въздържали се".

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати