Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: 600 млн. лв. са предвидени за 60/40 през тази година

Политика

Сачева: 600 млн. лв. са предвидени за 60/40 през тази година

Сачева: 600 млн. лв. са предвидени за 60/40 през тази година - Tribune.bg
Снимка:

41 хил. работници вече са получили помощта от 24 лв. на ден

600 млн. лв. са предвидени, за да продължи мярката 60/40 и през тази година, коментира на парламентарен контрол социалният министър Деница Сачева. По думите ѝ така средно на месец работата си ще запазят около 120 хил. души.

Социалният министър уточни, че ресурсът по мярката 80/20 достига 80 млн. лв., като е увеличен двойно, с което други 30 хил. работни места ще се запазят в секторите „Транспорт“ и „Туризъм“.

До момента помощта от 24 лв. на ден, която се дава на служители от затворени бизнеси заради пандемията, са получили 41 хил. работници. Ресурсът по тази програма е общо 50 млн. лв.

„От февруари започва приемът на документи за компенсации на пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще бъдат в размер на 75% от осигурителния доход на съответния човек. Документите се разглеждат от комисия в срок до 10 работни дни след подаването им, а резултатите се обявяват до 2 работни дни след взимане на решението“, припомни Сачева. Тя уточни, че първите плащания по новия дизайн на мярката ще стартират в средата на февруари.

Министър Сачева посочи, че продължава и мярката „Заетост за теб“, която субсидира заплатите на нови служители в размер на минималния осигурителен праг за длъжността и дължимите осигуровки за 6 месеца. След този период работодателят е длъжен да запази поне 75% от тези служители за 3 месеца. Общо по програмата ще се платят 160 млн. лв., с които ще могат да се наемат 33 хил. души.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети