Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: 75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки

Политика

Сачева: 75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки

Сачева: 75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки - Tribune.bg
Снимка:

Продължават да действат програмите „Запази ме” и „Родители в заетост”, уточни министърът

75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки, съобщи в Добрич социалният министър Деница Сачева. Хората, които ще излязат в неплатен отпуск за следващите 10 дни ще бъдат със запазени осигурителни права, защото  с промяна в закона до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган вече се считат за осигурителен стаж и тези хора няма да имат проблем при пенсиониране в последствие.

Що се отнася до програмата „Родители в заетост”, тя също продължава своето действие и който желае може да се възползва от нея в Агенцията по заетостта, каза Сачева. 

По тази мярка в Бюрата по труда могат да бъдат наети безработни роднини или хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите за детегледачи. Те ще получат една минимална заплата заедно с осигуровките към нея.

Продължава се и действието на мерките 60/40 и 80/20, които могат да бъдат използвани от работодателите при частично затваряне, какъвто е случаят с хотелите. Програмата „Запази ме”, която до този момент действаше за затворените бизнеси, се продължава като за целта ще се нужни допълнително около 6-7 млн. лева.

Всички родители, които ще ползват неплатен отпуск от 22 до 31 март, докато децата им учат онлайн, могат да кандидатстват по програмата за подпомагане при дистанционно обучение.

„Изчаквам заповедта на здравния министър и след това веднага ще издам заповед, в която ще бъдат включени всички икономически дейности, които са затворени“, добави още Сачева.

Социалният министър каза още, че на този етап не се планират допълнителни социални мерки. От съществуващите досега ще да се възползват и хипермаркетите, които досега не са били затваряни. За обединяване на мерките ще се говори след изборите, добави Деница Сачева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети