Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Нагласите са за отваряне

Политика

Сачева: Нагласите са за отваряне

Сачева: Нагласите са за отваряне - Tribune.bg
Снимка:

Тенденциите са много крехки, смята социалният министър

Нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне, посочи пред Нова тв социалният министър Деница Сачева.

„Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките“, предупреди Сачева. Министърът

обяви, че ще си сложи ковид ваксина, след като е променила мнението си за медикамента.

„Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам“, добави социалният министър.

Относно безработицата в страната Сачева обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7%. По думите й това е и месецът с най-ниска безработица, като през декември се очакват по-високи проценти, защото в началото на последния месец от годината е имало дни, в които на борсата се регистрираха около 3 000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно.

„Регистрираните безработни в страната са 228 765 души, което е с около 8 000 повече от началото на декември“, поясни министърът.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа се възползват близо 1 милион души, коментира Сачева. Тя разясни че някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

„Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно”, добави министърът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

лили ТЪПО Е !
15.12.2020 10:49 / Отговор
Тази неука и проста жена защо не се скрие да не дразни хората с тъпите си съждения!
15.12.2020 13:09 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети