Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Не е приемливо служебно правителство да предлага промяна на пенсионния модел

Политика

Сачева: Не е приемливо служебно правителство да предлага промяна на пенсионния модел

Сачева: Не е приемливо служебно правителство да предлага промяна на пенсионния модел - Tribune.bg

Доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени, заяви д-р Хасан Адемов

„Напълно споделяме нуждата подкрепата за възрастните хора да продължи, защото те все още са сред най-застрашените в пандемията. В същото време решенията за пенсиите не трябва да се взимат прибързано, предизборно и в грозно наддаване. Така се разрушават основните принципи на социалното осигуряване и се демотивират хората да се осигуряват на реалните си доходи“, заяви от своя страна депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш министър на труда и социалната политика Деница Сачева по време на дебата по актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 година.

„Предложението на служебното правителство за увеличаване на индивидуалния коефициент тази година ще струва 399 млн. лв., но през следващата ще бъде 1,650 млрд. лв. През 2023 г. и 2024 г. този бюджет ще продължи да се увеличава със средно 5-6% годишно“, посочи тя.

„Без ясна средносрочна бюджетна прогноза нямаме увереност, че държавата ще има такива приходи. Рискуваме само след година да се изправим пред дилемата - да теглим нови заеми или да вдигаме данъци, както и всички допълнителни приходи в държавния бюджет да отиват само за пенсии без да може да се инвестира в други, не само социални политики“, подчерта Сачева.

„Против сме минималната пенсия да се изравни с линията на бедност“, каза още тя.

По думите ѝ това означава 50% от пенсионерите в държавата да са с минимален размер на пенсията още от 2022 г.

„Така се обезсмисля осигурителният характер на системата“, заяви Сачева.

Според нея е неприемливо и предложението за вдигане на тавана на пенсиите на 1500 лв.

„С това ще бъдат ограничени пенсиите на почти 36 000 души (с около 11 500 повече от сега). Ние предлагаме таванът на пенсиите да отпадне и да има мощен стимул хората с по-високи доходи да се осигуряват на реалните си пари“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Предлагаме добавката от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери да стане 100 лв. до края на кризата, а дългосрочните решения за пенсиите да бъдат предложени от редовен кабинет“, каза Деница Сачева.

Според нея не е приемливо служебното правителство да предлага стратегически решения за промяна на пенсионния модел.

Народният представител от ГЕРБ-СДС обърна внимание на това, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народното събрание и не носи ясна политическа отговорност, а изпълнява волята на президента.

Тя подчерта, че грижата за пенсионерите винаги е била сред приоритетите на ГЕРБ.

„Независимо, че бяхме упреквани в предизборни трикове, помощта от 120 лв. беше изплатена след изборите, а добавката от 50 лв. беше продължена и от служебното правителство“, каза още Сачева.

Според нея тези пари са изиграли съществена роля в увеличението на потреблението.

„Доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени“. Това каза  от своя страна народният представител от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов по време на дебата по актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 година.

„По този въпрос дали трябва да има актуализация на бюджета на ДОО, дали трябва да има повишение на размера на пенсиите, ние от ДПС имаме ясна позиция. Тя е в посока на това да се търсят всякакви възможности в условия на криза, в условия, в които инфлацията се повишава, в условия, в които потребителските цени на стоките от първа необходимост, се повишават, категорично и ясно трябва да заявим на българските пенсионери, че доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени“, категоричен бе той.

Адемов посочи, че големият въпрос е как трябва да се случи това, за да може пенсионерите да бъдат удовлетворени и да се спази принципът на справедливостта.

„Напълно справедливи решения трудно могат да бъдат постигнати. Важното е да се постигнат по-малко несправедливи решения. Това е целта на предложените мерки поне според мен“, заяви още д-р Адемов.

Той все пак обърна внимание на това, че в предложението за актуализацията на бюджета на ДОО има и подводни камъни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети