Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Няма нищо предизборно в увеличаването на пенсиите и доходите

Политика

Сачева: Няма нищо предизборно в увеличаването на пенсиите и доходите

Снимка:

Промяна в размера на майчинските надбавки няма да има

Няма нищо предизборно в увеличаването на пенсиите и доходите, обяви социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

Сачева коментира, че пенсиите те ще бъдат осъвременени с 5% по швейцарското правило и това ще важи за всички, а увеличението ще влезе от юли.

Що се отнася до пенсиите те ще бъдат осъвременени с 5% с швейцарското правило, което ще влезе от юли. Това ще важи за всички.

"Нашето предложение в Закона за бюджета за ДОО е от 1-ви януари минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1440 лева. А пенсионерите, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души за тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна. Добавката от 50 лева продължава до края на месец март 2021 година", заяви Сачева.

Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно, обясни Сачева.

"В момента увеличаването на всички тези плащания и мерките, които предлагаме, са по-скоро свързани с Ковид кризата. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки", аргументира се социалният министър. По думите ѝ промяна в размера на майчинските надбавки няма да има.

"Стимулът в момента е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда. В момента има нужда, знаете, различни са разговорите по тази тема - има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим е да дадем универсални детски добавки, да направим така че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата", коментира Сачева. Тя подчерта, че правителство прави и инвестиции в българската здравна система. По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до края на декември ще бъдат дадени 120 млн. лева за лекарите на първа линия срещу COVID-19. Договарят се нови 40 млн. лева за следващото тримесечие. Ще има възможност за закупуване на допълнителна техника по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", като се договарят 145 млн. евро в момента.  


Коментари (2)

Пацо Малко е странно : до Март - 50 лв на пенсия; до (и) Юни - без 50 лв; от Юли - 5% - от 15 до над 50 лв...
И к'во праиме? - никакво увеличение, само намаление с 50 лв за Април, Май и Юни!
Да те е яд, че можеш да смяташ още и не си "изкукуригал" достатъчно... Не че ме касае лично, де...
19.10.2020 10:17 / Отговор
пенсия Извод: Само пълен ид.......т ще продължи да се осигурява. Направете си сами сметката - при заплата 1500 лв. и 40 г. трудов стаж ще получите 400 лв. пенсия. При 15 г. стаж и осигуряване на минимален доход ще получите 330 лв. пенсия. Да обяснявам ли нататък?
19.10.2020 13:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още