Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството е изплатило 747 млн. лв. по мярката 60/40

Политика

Правителството е изплатило 747 млн. лв. по мярката 60/40

Правителството е изплатило 747 млн. лв. по мярката 60/40 - Tribune.bg
Снимка:

Сачева: Отказите при семейните помощи в пандемията са заради висок доход и нередовно посещаване на училище

Правителството е изплатило 747 млн. лв. по мярката 60/40, с което е запазило 250 000 работни места, посочи на брифинг след парламентарен контрол социалният министър Деница Сачева.

„За тази година са предвидени 600 млн. лв. за продължаване на мярката до месец септември. По мярката, с която подкрепяме конкретно хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм само с 290 лв. за самоосигуряващи се лица и работодатели са платени 229 млн. лв. Получени са от 255 работодатели, общо за 27 259 работни места. По комбинацията от мярката, тази мярка за 290 лв. заедно с 60/ 40, така наречената мярка 80/20 са изплатени 82 млн. лв. за 1058 работодатели, като са запазени близо 30 хил. работни места в сектора на хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм", обясни министърът.

48 195 заявления са подадени за отпускане на помощ за родителите с деца до 14-годишна възраст в извънредната епидемична обстановка, уточни в отговор на депутатски въпрос социалният министър, като подчерта, че данните са за периода ноември 2020г. - 18 януари 2021г. По думите й 36 219 заповеди са издадени за отпускане на целевата помощ.

Сачева коментира и причините за откази, като изтъкна, че в някои случаи родителите работят, ползват отпуск за временна нетрудоспособност или получават помощ за отглеждане на дете. Така те не попадат в кръга на лица, посочени в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. В някои от случаите и децата са над 14 години. Отказите в отпускането на семейните помощи заради пандемията най-често са заради това, че средномесечният доход на семейството е по-висок от минималната работна заплата, както и заради това, че децата не са посещавали редовно учебните занятия към момента на подаване на заявлението.

Министър Сачева уточни, че помощта е планирана за 50 000 семейства, а вече са подпомогнати близо 37 000.

По повод обработката на документите на работодателите социалният министър увери, че 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на затворените бизнеси у нас.

Сачева призна, че има известно забавяне при отпускането на 24 лв. дневна компенсация, но това се дължи не само на огромния обем на работа, но и на сгрешени документи. Най-често има пропуски в подадените банкови сметки.

"Изплащането директно на работници и служители доведе до този голям обем от платежни нареждания. Вероятно трябваше да подходим и тук като преди - да плащаме на работодателите и те да дават средствата на работниците“, изтъкна министърът на труда и социалната политика.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Pacino Отново крупни суми раздадени на приятели, познати и роднини. Отвращавам се вече от управлението на ГЕРБ. Не спират да се хвалят колко пари раздават и насреща НИЩО !!! Как няма кой да ви вкара в затвора направо не знам и много ме е яд.
22.01.2021 16:25 / Отговор
Latino Пак лъжи лъжи лъжи. Кои са тея семейства ? На кой са семейства ? Аз виждам хората само да се оплакват, никой не каза аз получих подкрепа от държавата в борбата с ковид. Нагли измамници, мошеници и лъжци. Това е сбирщината на ГЕРБ.
22.01.2021 16:29 / Отговор
Platinium Не му ли писна на народа от тея ГЕРБ не знам. Не народ а стадо.
22.01.2021 16:34 / Отговор
Лабрадор 'Сачева: Отказите при семейните помощи в пандемията са заради висок доход и нередовно посещаване на училище"
Ето поредното нагло и смешно оправдание, потресен съм ! Може ли да ми обясните какво точно е висок доход в България ? Кажете ми сума. Ама сума която да ти стига да отглеждаш семейство нормално в България без да се лишаваш. Аз лично познавам хора пострадали от Ковид, които в никакъв случай не са с високи доходи, единия безработен, другия на минимална, с малки деца и им бяха отказани помощи. Кажете ми тези хора как да оцелеят при такива условия ?
22.01.2021 17:00 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети