Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: По Плана за възстановяване ще усвоим 12.2 млрд. евро

Политика

Сачева: По Плана за възстановяване ще усвоим 12.2 млрд. евро

Снимка:

Спекулативно е Планът за възстановяване да се обвързва с изборите

До 29 ноември ще продължи общественото обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на годината планът трябва да бъде депозиран в Брюксел за съгласуване с Европейската комисия. Европейската комисия препоръчва инвестициите да бъдат насочени в седем водещи области.

Документът в момента съдържа основната визия за начина, по който бихме могли да усвоим тези 12.2 милиарда евро, каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя уточни, че е важно планът за възстановяване да се гледа заедно с Многогодишната финансова рамка, защото част от мерките ще бъдат финансирани през оперативните програми.

Не трябва да се разглежда като самостоятелен документ, а като документ, който е в корелация с останалите 16.7 милиарда евро, които очакваме в следващите 7 години, посочи Сачева.

"Говорим общо за 29 милиарда заедно с многогодишната финансова рамка."

До края на годината изпращаме описание на темите, по които ще работим и няма да се разработват проекти в детайли, допълни министърът на труда и социалната политика.

Спекулативно е да обвързваме този план за реформи по какъвто и да е начин с изборите, заяви Деница Сачева.

"Тези 12 милиарда няма да дойдат сега. Ние поставяме общата рамка накъде се движим, какви цели си поставяме, какви са общите насоки, в които можем да развиваме държавата в следващите години, а самите проекти, в детайли разписани – това е доста далече от изборите във времето", коментира социалният министър.

Този план ще бъде изпълняван от минимум две правителства оттук нататък, отбеляза Сачева.

Многогодишната финансова рамка ще се развива успоредно – от 2021 до 2027 година, Планът за възстановяване и устойчивост ще следва приоритетно инфраструктурните нужди, а паралелно с това ще се развиват и останалите проекти, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Това не е план само на правителството, на една партия или на една политическа сила, а на цялото общество, изтъкна още Сачева. По думите й „със сигурност ще има дискусии и една от дискусиите ще бъде в парламента".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още