Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата

Политика

Сачева: Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата

Сачева: Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата - Tribune.bg
Снимка:

В България не се отнемат деца заради бедност, категорична е тя

„Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата. Само за миналата година социални работници са работили с 1300 деца, за да не бъдат изведени от семействата”. Това обяви в новият социални министър Деница Сачева пред БТВ.

Тя подчерта също, че в България не се отнемат деца заради бедност. „Битовите условия не са основен фактор, става въпрос за ситуации, в които са застрашени здравето и живота на децата и това пречи на развитието им”, обясни социалният министър.

Тя отново каза, че предложения закон за социалните услуги не се отнася до семейните отношения,  защото те се регулират с други закони.

Единствената промяна, която е направена там по отношение на децата в риск, е, че са извадени децата с увреждания, уточни Сачева. Според нея има психоза, а никакви разумни основания за протести срещу закона заради семейни отношения.

Социалните услуги се изпълняват от общини и само 15% - от неправителствени организации, каза тя. И добави, че законът е бил отложен заради голямото обществено недоволство. Дори най-доброто политическо решение не може да бъде въведено насила, смята Сачева.

По думите на социалния министър няма никакъв риск Законът за социалните услуги да даде възможност за бизнес на неправителствените организации, а по-скоро целта му е да гарантира качеството на тези услуги.

Сачева коментира и предложението първият ден от болничните да е за сметка на работника.

„Проблемът с болничните предстои да се обсъжда, чакаме анализ за Закона на бюджета на социалното осигуряване и след това заедно с работодателите и синдикатите ще търсим най-добрите варианти. В 13 държави е практика да не се плаща болничният за 1 до 3 дни, докато при нас това не е практика, което доказва, че България е социална държава. Но само за 8 месеца са платени 400 млн. за болнични”, каза министърът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати