Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Търсим нова програма, която да подпомогне работещите в засегнатите от COVID сфери

Политика

Сачева: Търсим нова програма, която да подпомогне работещите в засегнатите от COVID сфери

Сачева: Търсим нова програма, която да подпомогне работещите в засегнатите от COVID сфери - Tribune.bg
Снимка:

Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, каза министърът

Ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране с европейски средства на онези икономически дейности, които или са спрени или предстои да бъдат спрени заради коронакризата. Трябва да се измисли нова програма, която да не изисква самоучастие на работодателите, каза социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната комисия в НС. Така тя отговори на искането на ресторантьорския бранш и на образователните центрове за помощ от 80 % от държавата.

„Предложението да се компенсират работниците и служителите е приемлива. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати и да измислим механизма, по който това да се случва така, че да бъдат обезщетявани директно работниците, а не да минава през работодателите“, уточни тя.

Около 32 000 са тези, които имат трудов договор и осигуровки в ресторантьорския бранш. За тях ще се търси решение на този етап, а за учебните центрове все още няма данни.

По думите на социалния министър подобен механизъм по думите й би могъл да заработи до 2-3 седмици.

„За сектора на нощните заведения първо ще се види на какъв доход се осигуряват служителите. Ако говорим за сектора на нощните заведения, първо трябва да видим на какъв осигурителен доход се осигуряват тези хора. Ако това е близо до минималната работна заплата, защото предполагам, че не всички се осигуряват на 800 лв., колкото е минималният осигурителен доход, а повечето от тях се осигуряват на 4 ч., работа, тогава може да говорим за порядъка на 20-30 млн. лв.“, посочи Деница Сачева.

Министърът обясни и как ще стане уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“. „От 1 януари до 30 юни следващата година всички, които са пропуснали правото си, ще могат да прехвърлят своите средства от Универсален пенсионен фонд в НОИ. Отваря се 6-месечен прозорец. Всеки може да направи индивидуален избор, не насърчаваме всеки да го прави“.

Коефициентът на редукция пък ще взема под внимание периода, в който беше прекратена дотацията от 12% от страна на държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в Универсален пенсионен фонд, уточни тя. С колко обаче предстои да се намали този коефициент, все още не е ясно. Не е необходима и финансова корекция в бюджета на ДОО.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Тази вещица още ли не си е дала оставката?
28.10.2020 17:58 / Отговор
Някой Прост българин от Своге! Ти не стъпваш на кутрето й.
29.10.2020 07:19
Със Сачева Бойко уцели десятката! Страшно квалифицирана и много дясна. Развъртя го това министерство. Досегашните министри бяха гола вода.
28.10.2020 18:23 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети