Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сакскобургготски: Идеалният вариант, даващ стабилност на една държава, е завършване на мандата на редовно избран парламент

Политика

Сакскобургготски: Идеалният вариант, даващ стабилност на една държава, е завършване на мандата на редовно избран парламент

Сакскобургготски: Идеалният вариант, даващ стабилност на една държава, е завършване на мандата на редовно избран парламент - Tribune.bg
Снимка:

България без съмнение е сред страните, съумели да опазят човешкия живот, без да блокира икономиката си и резултатите са налице, заявява Сакскобургготски

В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било възможно благодарение на обединените усилия на целия народ! Поуката от онова време е валидна и днес – обединени и сплотени можем да постигнем далеч повече, отколкото конфронтирани и разединени. Това подчертава в свое изявление по повод Деня на независимостта бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

В момента, за съжаление, наблюдаваме силно противопоставяне в българското общество и също така – между държавните институции. Това едва ли е най-удачното в условия на безпрецедентна световна не само здравна, но и икономическа криза.

България без съмнение е сред страните, съумели да опазят човешкия живот, без да блокира икономиката си и резултатите са налице, заявява Сакскобургготски и добавя, че въпреки очаквания спад на икономическата активност,

у нас последиците от пандемията са несравнимо по-леки от тези в други страни.

„Вместо да привлечем вниманието с този добър пример и да се акцентират възможностите, които предлагаме в една все по-глобална Европа, ние изпъкваме с нестабилна политическа среда! Нещо, с което до скоро, заедно с финансовата ни стабилност, се гордеехме. Ниският външен дълг, по който България е на второ място в ЕС след Естония, присъединяването ни към валутния механизъм (ERM-2), са несъмнено големи успехи, с които ставаме привлекателни за външни инвеститори. Но както знаем, капиталите се страхуват от непредвидени политически обрати и послания за неконтролируема корупция.

В една демокрация естественият процес на смяна на управлението е след проведени избори.

Идеалният вариант, даващ стабилност на една държава, е завършване на мандата на редовно избран парламент и правителство”, подчертава Сакскобургготски. 

Когато обаче, част от гражданите считат, че е нарушен общественият договор с управляващите за спазване на демократичните правила, те са в правото си да излязат да протестират. Презумпцията, че някои от участниците са платени, както и наличието на провокатори, не означава те да бъдат неглижирани. Видимо е, че големият процент протестиращи са млади хора. Много от тях протестират и в чужбина, където учат или живеят. Чувам, че те не би трябвало да имат мнение за процесите у нас, но забравяме, че повечето от тях подпомагат финансово семействата си тук, които трудно биха преживявали сами с размера на една българска пенсия. Реално тези хора допринасят за държавата и нейните финанси и то не малко, посочва бившият премиер.

Със сигурност в сегашната ситуация има провокативни интереси.

Въпреки това, тези многодневни вече протести изразяват обществени настроения, в които управляващите е редно да се вслушат. Общественото негодувание е коректив на управлението и начин гражданите да изразят исканията си. Възможността да се чуят различни мнения, свободно да изразяваме различни тези е привилегия на демокрацията. Европейският съюз ни дава пример за политически плурализъм като основен принцип за разбирателство и съжителство. Заглушаването на критичните гласове е типично за тоталитарните режими, които ние преживяхме, осъдихме и оставихме с радост назад.

За всички е ясно, че е време за промяна. Не толкова на личности, колкото на стила на управление и политически практики. Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт.

Ето и сега, ЕС ще ни предостави близо 30 млрд. евро, 7,7 млрд. от които безвъзмездно, но срещу конкретни изисквания, не просто подарени пари – инвестиции чрез проекти в области като екология, дигитална трансформация, устойчива заетост. Все политики, за които младите апелират. Ще имаме ли капацитета в условията на политическа нестабилност и конфликт между институциите да подготвим и реализираме подобни успешни проекти, пита той.

За да успеем, сме обречени да постигнем разбирателство по основните въпроси и твърдо да заложим на проевропейска интеграция. Имаме всички условия, при спазване на демократичните принципи и правила, и отговаряйки на европейските изисквания, да постигнем много по-висок жизнен стандарт за всички.

Не може да допуснем да сме разединени в сегашната кризисна обстановка.

Недоволните протестиращи имат право да искат промяна и управляващите е редно да отговорят с адекватни мерки. Ако просто се смени един кабинет с друг, без обаче да се премахнат вредните политически практики, които опорочават демократичния процес у нас, дълго време ще губим енергия в политически кризи, допълва Сакскобургготски.

Приема се, че властта е отражение на обществото, но и то трябва да бъде готово за промяна. Днес е приоритет за всички ни да мобилизираме силите си, за да вървим напред, вместо да се опитваме да унищожим различно мислещия от нас. Нека се поучим от историята – само обединени сме били успешни!, заявява още Сакскобургготски.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Внимание! Крадлив Дедо отново на барикадата!
21.09.2020 17:34 / Отговор
ЦАРЯ СИ Е ЦАР-СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ! СВИНЯТА СИ Е СВИНЯ-ЛУМПЕН РАДЕВ!
НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ-ВЕЧНА!
21.09.2020 19:20
коментар И др.800 дни се изказа!
22.09.2020 09:21 / Отговор
Нито, нито нито Сакскобурготски е цар, нито пък Президентът е лумпен и "свиня". Оказа се Симеончо един перфектен хитрец, докаран от още по- голям хитрец като Доган, за да раздели българското общество. Тъкмо бяхме тръгнали в правилната посока. А настоящият президент е достоен, високообразован мъж на честта и истината. Свинката е дон Боцеоне, вече е като каца от мазнини.
22.09.2020 16:34 / Отговор
Rumyana Simeonova Как не Ви е срам да обиждате така хората най вече човека който води България към възход Вие се държите като неандерталци пък искате да Ви вземем
на сериозно ! Хората не са глупави те знаят на кой
Да се доверят не на тези който издигат бесилки и мъкнат ковчези по площадите разбрахте ли
24.09.2020 06:14 / Отговор
Rumyana Simeonova Как не Ви е срам да обиждате така хората най вече човека който води България към възход Вие се държите като неандерталци пък искате да Ви вземем
на сериозно ! Хората не са глупави те знаят на кой
Да се доверят не на тези който издигат бесилки и мъкнат ковчези по площадите разбрахте ли
24.09.2020 06:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати