Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сънародниците ни в чужбина стартираха изборния ден

Политика

Сънародниците ни в чужбина стартираха изборния ден

Сънародниците ни в чужбина стартираха изборния ден - Tribune.bg
Снимка:

Започна изборният ден в чужбина. Точно в 20:00 часа българско време тази вечер (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.) избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия отвори врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за президент, вицепрезидент и за Народно събрание, съобщават от Външното ни министерство. Това е първата секция зад граница, в която започна изборният ден. Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия.  

Втората избирателна секция в Нова Зеландия – в Окланд, не можа да започне работа, след като по-рано през деня българско време посолството ни в Австралия и членовете на СИК-Окланд бяха уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в града местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите на 14 ноември 2021 г.  

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132 секции, Турция – 126, Германия – 82, Испания – 69, САЩ - 55 секции, Гърция – 26.

Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия. За тези избори за първи път се разкрива избирателна секция и в Бахрейн. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети чужбина, избори
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети