Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. САЩ даряват на България два F-16, за да се ползват за обучение

Политика

САЩ даряват на България два F-16, за да се ползват за обучение

САЩ даряват на България два F-16, за да се ползват за обучение - Tribune.bg
Снимка:

САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. Новината беше съобщена от Посолството на САЩ в България.

По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката.

Дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Блок 70 от Съединените щати, което е важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили. Чрез придобиването на изтребителите също така се осигуряват мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, съобщават от посолството.

Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от САЩ посредством Програмата за чуждестранни военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в областта на отбраната. През последните две години осъществихме над 170 съвместни военни инициативи. Работейки заедно по настоящата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство, ние засилваме нашето партньорство. Чрез него е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения. През дългата история на приятелство и военно сътрудничество между САЩ и България успехите ни доказват за пореден път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме заедно.

Помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Р. Кларк Купър днес посети авиационните бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и Учебния полигон „Ново село“. В посещението участваха посланикът на САЩ Херо Мустафа и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. В Граф Игнатиево помощник-държавният секретар имаше възможност да наблюдава американски пилоти от състава на 31-во изтребително крило, подпомагащи Българските военновъздушни сили в засилената мисия за охрана на въздушното пространство на НАТО, чрез която се осигурява безопасността на небето над България и се повишава оперативната съвместимост между партньорите в НАТО. По време на посещението си помощник-държавният секретар подчерта, че тези авиосъоръжения, предназначени за съвместно ползване, имат голямо значение за укрепването на способностите на НАТО и изказа благодарността на САЩ към България за нейния ангажимент към Алианса.

Посещението на помощник-държавният секретар Купър следва успешната визита на министъра на отбраната Красимир Каракачанов във Вашингтон, където на 6 октомври той се срещна със секретаря по отбраната на САЩ Марк Еспър и двамата подписаха десетгодишна Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната. Тя ще служи като ръководство за работата на нашите две държави за по-нататъшното засилване на съюзничеството ни през следващите десет години.

С Пътната карта започва нова глава в историята на силното военно сътрудничество между САЩ и България. Началото на това партньорство бе положено през 2006 г., когато Съединените щати и България подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, в което се предвижда съвместно ползване на няколко военни бази и се дава възможност на въоръжените сили на САЩ да засилят участието си в тренировъчни учения в България. Посещението на помощник-държавния секретар е важна стъпка от изпълнението на Пътната карта, както и за засилването на способностите на НАТО в региона, съобщават от американското посолство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

БРАВО ! Браво , РЕСПЕКТ !!! ЕТО ТОВА СА СЪЮЗНИЦИ за УВАЖЕНИЕ !
21.10.2020 23:10 / Отговор
Анастас #

SON of a BITCH - MADE for RUSSIA

https://youtu.be/aMgx6jQUBpI

KISS MY ASS
.
22.10.2020 00:23 / Отговор
Росица Значиии, маските не предпазват! На теория, би трябвало да намалят риска от заразяване, но дори и това не е така. Маските се контаминират със всевъзможни бактерии и вируси, включително и с ковид, чрез аерозолни капчици, които полепват по маската или чрез замърсените си ръце, с които поставяте, сваляте или намествате маската. Вече е установено, че ковид попаднал върху маска, издържа до 28 дни. Така че, как всъщност се пазите, като засмуквате вируси и бактерии, заедно с вдишвания въздух??
Към това като прибавим нарушения въздухообмен, заради механичната преграда, каквато е маската, което води на хипоксемия, хиперкапния и подкисляване на вътрешната среда, а това до метаболитни нарушения и срив в имунитета, се оказва, че маските са нищо повече от тотал щета!
Ето защо, маски носят само глупаците и тези с робски манталитет., които са свикнали все другите да им казват какво да правят и какво да мислят.
22.10.2020 01:24 / Отговор
да Роси, определено маската не е предпазила мозъка ти!
22.10.2020 07:12
Иво Росинце само едно не можах да разбера къде в текста на статията пише нещо за маски, въздуха с маските, въздухообмен с маските след като в статията се пояснява, че ще ни се подарят два самолета f 16 от Америка, и подробности около тази тема!?!?Къде ги видя тези разни маски в статията!?!Махни си слънчевите очила, и виж за какво се говори в статията росинце!Или явно вие от фракциите на бкп сте разногледи!Само власт сънувате.........е блажени са верующите!!!!Хубав ден Роси!
22.10.2020 08:13
Анастас #

ИЗПОЛЗВАНЕТО на БАКТЕРИОЛОГИЧНОТО ОРЪЖИЕ - COVID 19
от пРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ-ВЪН

е Терористичен акт
срещу ЕС, САЩ, Естония
и Секретната база на НАТО за Киберсигурност.

- ВЪН БЕ, МУТРО ФАТМАШКА !!!

(доброжелателно - но с двойно вдигнати умручета)
22.10.2020 13:11
Отговор Роси,маските могат да предават и спирохети, гонококи, а някои твърдят че и трихомоната се пренася чрез маските, така че внимателно със свирките !
Откъде такова самочувствие да се изхождат всякакви осакатени мозъци? Целият свят е пламнал, ама виждаш ли , те били "най-отворените"! Както казват, човешката глупост е безгранична, някои даже се гордеят с нея !
22.10.2020 19:28
кесо Как ли ги тресе от яд комунистическо-кремълските новоназначени шефове на ВВС и на база Граф Игнатиев, както и техния патрон Радев този американски подарък? При това се налага да се правят на благодарни и да се усмихват пресилено когато им се плаче.
22.10.2020 10:28 / Отговор
Nicolai Росица, наясно ли си за какво става въпрос.
22.10.2020 12:23 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати