Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. САЩ: Грешно е София да спира Скопие за ЕС, използва двустранен спор, за да спре стремежите на РС Македония

Политика

САЩ: Грешно е София да спира Скопие за ЕС, използва двустранен спор, за да спре стремежите на РС Македония

Снимка:

Съединените щати искат интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз да се ускори от „подобните на ход на охлюв темпове“ и ще се стремят да възобновят процеса, заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

Габриел Ескобар, който по-рано този месец беше назначен за изпълняващ длъжността заместник-държавен секретар за Южна и Централна Европа, обяви, че назначен, за да подпомогне забавената изборна реформа в Босна и Херцеговина, съобщи Радио „Свободна Европа“.

Ескобар, който доскоро беше заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Сърбия, изрази известно разочарование от липсата на движение по членството в ЕС за балканските държави през последните две десетилетия.

„Да се върна 20 години по-късно и да видя, че не е постигнат голям напредък на този фронт, беше малко разочароващо“, каза Ескобар пред РСЕ в интервю за своите приоритети и притеснения за региона. „Бихме искали да видим по-бърза интеграция.“

Ескобар каза, че са предложени някои „добри решения“ за решаване на спора България-Северна Македония и че Вашингтон ще продължи да настоява пред София за намиране на компромис.

„Погрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС. Те го превръщат в многостранен въпрос, който засяга всички нас”, коментира Ескобар действията на България, добавяйки, че това е стратегически императив за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС.

Ескобар обяви, че би искал преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания да започнат тази година, като добави, че са го заслужили.  


Топ новини

виж още

Актуална тема