Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Създателят на „Стража“ напуска „Да България“: Станали са „десни“ и искат членство в ЕНП

Политика

Създателят на „Стража“ напуска „Да България“: Станали са „десни“ и искат членство в ЕНП

Създателят на Стража напуска Да България: Станали са десни и искат членство в ЕНП - Tribune.bg

„Настъпи моментът да напусна „Да България“. Това решение го отлагах много дълго, но беше ясно, че трябва да се случи. Още откакто на изборите на 2-ри октомври 2022 реших да гласувам за ПП, вместо за ДБ, беше ясно, че вече не считам тази партия за достойна да ме представлява като гражданин“.

Това обяви в профила си във Фейсбук Благовест Михайлов, създател на платформата за парламентарна прозрачност „Стража“.

„Да, България“ като патерица на ПП е някак си поносима, но пък като се замисля май „Да, България“ никога не е целяла да бъде масова партия или да осигури представителство на по-широк кръг от българи. ДаБГ винаги е целяла да бъде нещо като ДПС. А схемата на ДПС (ако не знаете) е да имаш едно много стегнато твърдо ядро, което винаги да гласува за теб и затова да си стабилен фактор, с който масовите партии да трябва да се договарят и това да ти осигурява диспропорционално влияние в парламента. Нищо лично към хората в ДаБГ, аз там се запознах с много готини хора и някои от тях все още са много готини. Сега не сме в кампания, така че се надявам никой да не ми се сърди, че ги казвам тези неща. Аз просто напускам, защото не ми е комфортно да бъда член на партия, която скоро ще дефинира себе си като дясноцентристка и ще преследва членство в ЕНП“, пише той.

Ето какво още включват мотивите на Михайлов:

„За вътрешноорганизационните причини няма да коментирам супер много. Все пак на всички им е ясно, че моделът ДПС не работи ако има вътрешни фактори, които могат да те разклатят. Така че всички вътрешни процеси в „Да, България“ са изцяло логични и не би трябвало да учудват никого. Мен не ме учудват.

Основната ми причина е идеологическа. Когато „Да, България“ беше създадена тя не дефинираше себе си като „лява“ или „дясна“. „Да, България“ беше анти-корупционен проект, която трябваше да утвърди върховенството на правото в тази държава. И много хора, И леви, И десни, бяхме съгласни, че България точно от това има нужда. „Да, България“ беше либерална партия, това не може да се отрече, защото върховенството на правото е либерален принцип. Дясна беше единствено доколкото определени хора вътре лобираха за определени бизнес интереси.

Но вътре винаги имаше хора с всякакви различни убеждения. Обединяваше ги идеята, че трябва да се борим за държава, в която законите ще работят и която ще служи на нас, вместо ние на нея. Все пак допреди няколко години живяхме в държава, която се управляваше от един джип. И този човек - генерал лейтенант майор маршал Бойко Борисов, между другото, твърдеше, че е дясно-центрист.

Е, сега и „Да, България“ ще се бори да утвърждава дясно-центристки ценности, както другите 4125145124123 партии в тази държава. Сякаш има как България да стане по-дясна държава. Но както и да е...

Ами аз просто не искам да се боря за това. Искам законите да се спазват, но искам закони, които работят в интерес на 99%, а не в интерес на 1%. Това е всичко. Има достатъчно партии, които защитават интересите на 1% и на 0.1%, и на 0.001%, и на 0.0001%. Не знам дали този интерес може да бъде по-защитен. Така че аз лично не виждам смисъл, струва ми се малко излишно да се дублирате с всички останали про-мегабогати партии. Но вие си знаете.

Това не е късане на риза. Просто това не е моето нещо. През 2017 аз станах член на „Да, България“, а не на Дясна България. Дори логото вече не пасва. Трябва да го направите синьо“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Да България
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети