Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сдружение иска проверка Асен Василев ли е виновен, че ЕК не ни дава отсрочка за петрола

Политика

Сдружение иска проверка Асен Василев ли е виновен, че ЕК не ни дава отсрочка за петрола

Сдружение иска проверка Асен Василев ли е виновен, че ЕК не ни дава отсрочка за петрола - Tribune.bg
Снимка:

В понеделник гражданско сдружение „Български глас“ ще внесе в Народното събрание искане за създаване на временна анкетна комисия, която да установи причините довели до отказа на Европейската комисия да изключи временно България от прилагането на новия пакет евросанкции срещу Русия.

Това съобщиха от сдружението в писмо до медиите.

„От изтеклата в международните и българските медии информация става ясно, че страната ни няма да получи отстъпка в сроковете за въвеждане на предлаганото от ЕК ембарго върху руския петрол, защото „не е представила никакви реални аргументи“. Словакия, Чехия и Унгария обаче са договорили такава отсрочка, при това до 2024 г.

Гражданско сдружение „Български глас“ настоява временна анкетна комисия детайлно да проучи дали действията или бездействията на министъра на финансите и заместник-министър председател Асен Василев са в основата на отказа на ЕК да даде на България. Самият Василев обяви, че „При възможност ще поискаме изключение за ембаргото на руски петрол в интерес на българските граждани“. Очевидно такава възможност не се е появила, ако съдим по резултата.

Според специалисти на сдружение „Български глас“, запознати с механизмите на функциониране на европейските институции, на преговорите вицепремиерът Василев не е бил достатъчно настоятелен. Според източници на сдружението в Брюксел с поведението си българската страна по-скоро е демонстрирала пасивност по този въпрос. Видимо министър Василев не работи активно за присъединяването на България към групата на страните настояващи и впоследствие получили адекватна времева отсрочка.

„Лукойл Нефтохим“, Бургас осигурява между 50 и 70% от потреблението на горива в страната, като 60% от обработвания петрол е руски. Всеизвестен факт е зависимостта на страната ни и от руския газ. В тази връзка настояваме временната анкетна комисия да стигне до отговорите на следните въпроси:

-          По време на преговорите в Брюксел за предложения от ЕК нов пакет санкции, изразил ли е министър Асен Василев свръх амбициозни планове за възможността на страната ни в кратки срокове да замени руските енергийни доставки с други източници?

-          Кои са новите енергийни източници?

-          Какъв е произходът на новия газ и петрол?

-          Как ще бъде доставян новия газ и петрол регулярно до България?

-          Има ли фирми посредници? Кои са те и как са избрани?

-          Каква ще е ролята на държавните дружества „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“?“, пишат те.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати