Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сдружение „Зограф“: Минеков си прави селфита пред Триумфална арка, вместо да се погрижи за независимия културен сектор

Политика

Сдружение „Зограф“: Минеков си прави селфита пред Триумфална арка, вместо да се погрижи за независимия културен сектор

Сдружение Зограф: Минеков си прави селфита пред Триумфална арка, вместо да се погрижи за независимия културен сектор - Tribune.bg
Снимка:

Организацията скочи на министъра, че си е организирал екскурзия на държавни разноски до Париж

Вместо да се погрижи за независимия културен сектор и артистите на свободна практика, в разгара на четвъртата COVID-вълна служебният министър Велислав Минеков си организира екскурзия на държавни разноски до Париж, за да си направи селфита и снимки за спомен пред „опакованата“ Триумфална арка, констатират с възмущение от Сдружение „Зограф“ в позиция до медиите.

От неправителствената организация пишат, че обещанията на Министерството на културата да изготви Регистър на заетите в независимия културен сектор и артистите на свободна практика у нас, които са сред най-засегнатите от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, така и си останаха само и единствено в сферата на голите обещания.

Безхаберието и бездействието, демонстрирани от чиновниците в Министерството на културата, за пореден път показва, че свободните артисти - музиканти, актьори, художници, писатели и сценаристи, все така скандално са пренебрегвани от властимащите, отбелязват от гражданското сдружение.

Липсата на актуален Регистър на артистите и творците на свободна практика при сегашната усложнена епидемична обстановка, предизвикана от навлизането ни в най-критичната фаза на четвъртата COVID вълна, не само застрашава дейността на целия независим културен сектор, но и буквално поставя под въпрос оцеляването му. Причината е, че неговите представители не са наети на постоянни трудови договори, не са и служители на културни институти на публична издръжка с осигурени заплати и бонуси, поради което в разгара на пандемията не могат да получат адекватна финансова подкрепа от държавата, изтъкват от „Зограф“.

В тази връзка от сдружението настояват чиновниците на бул. „Стамболийски“17 да излязат от своя летаргичен сън и да изготвят в най-кратки срокове въпросния Регистър, за да могат още тази есен артистите и творците на свободна практика у нас да разчитат поне на една символична помощ от страна на държавните институции, подчертават от гражданското сдружение.

От „Зограф“ настояват също така министър Велислав Минеков да прояви поне малка, елементарна съпричастност към проблемите на независимия културен сектор и да ограничи временно поне от кумова срама служебните си командировки в чужбина, пътните и дневните за които, както е известно, са изцяло от джоба и за сметка на българския данъкоплатец.

Не разбрахме какво наложи служебният министър на културата насред пандемията да бие път чак до Париж и да разпраща по медиите и на ресорните журналисти информация какви снимки за спомен си е направил пред „опакованата“ по проект на Кристо и съпругата му Жан-Клод Триумфална арка, отбелязват от сдружение „Зограф“.

Откъдето и да я погледнеш, въпросната служебна командировка на г-н Минеков до Франция със селфитата му до Триумфалната арка изглежда като една приятна екскурзия на гърба на данъкоплатците и е показателен пример за нецелесъобразно харчене и пилеене на публични средства от властимащи, заключават от сдружението.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети