Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СДС: Петата колона на Путин в правителството спира военната помощ за Украйна

Политика

СДС: Петата колона на Путин в правителството спира военната помощ за Украйна

СДС: Петата колона на Путин в правителството спира военната помощ за Украйна - Tribune.bg

Отново призоваваме управляващото мнозинство да заеме достойна евроатлантическа позиция, казват в своя позиция от СДС

„На 23 март СДС излезе с декларация за предоставяне на военна и техническа помощ за Украйна, според възможностите на България. Седмица по-късно депутати от ГЕРБ-СДС внесоха в парламента проект за решение за предоставяне на такава помощ. Ден по-късно такова предложение беше внесено и от друга политическа сила. С процедурни хватки и витиевати обяснения управляващото мнозинство отлага заседанието на Комисията по външна политика в парламента, а на предстоящото на 20 април, точката не се предвижда. Предложенията не се разглеждат в комисията и поради това не могат да влязат за гласуване в пленарната зала“. Това заявяват в своя позиция от СДС.

„Тази срамна политика на снишаване, така присъща на Тодор Живков и другите управници по времето на комунизма, е недопустима за

държава-членка на НАТО и ЕС. Цялата демократична общност изпраща в Украйна военна и техническа помощ, за да й помогне срещу кремълската агресия, а българските управници изразяват подкрепа само на думи. Ние не настояваме за предоставяне на тежко въоръжение, както направиха държави, граничещи с Украйна. Преди дни стана ясно, че Полша ще изпрати 100 бойни танка Т-72,  а Румъния 111 чисто нови МИГ-ове. Но според възможностите ни трябва да дадем муниции и средства за защита на украинската армия“, се казва още в позицията.

„България, като член на НАТО и ЕС, е в списъка на неприятелските държави на Русия. Ако някой у нас си мисли, че това снишаване ще ни направи по-мили за Путин, се заблуждава жестоко. То може да доведе само до превръщането ни в слабото и ненадеждно звено на НАТО. Нека да си представим какво можеше да се случи, ако през Втората световна война САЩ не се бяха включили с оръжия и войски? Дали знамето с пречупения кръст нямаше да се развее от Париж до Токио? Урокът на историята ни казва, че ако искаме да спрем агресора, трябва да помогнем на тези, които е нападнал, за да не продължи и към други държави“, казват от СДС.

„Отново призоваваме управляващото мнозинство да заеме достойна евроатлантическа позиция и да не спъва парламентарната процедура за предоставяне на военна и техническа помощ за Украйна. България трябва да стои с вдигната глава сред партньорите ни в демократичния свят, а не да се снишава както във времената, когато беше сателит на Съветския съюз. Ясно ни е, че в правителството има пета колона на Путин, но в настоящия исторически момент трябва да се прояви мъжество и решителност“, категорични са от Съюза на демократичните сили.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати